İktidarın, ‘yeni ekonomik model’de cari fazla verme hayali ile çıktığı yolda ödemeler dengesi son 4 yılın zirvesine çıktı. İktisatçı Sönmez, “Bütün bunlar daha yüksek enflasyonun lokomotifidir” yorumunda bulundu.

Cari fazla verme hayali patladı

Ekonomi Servisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı.

Cari işlemler hesabı, ocak ayında 7,11 milyar dolar açık verdi. Böylece, 2017 Aralık ayından bu yana en yüksek cari açık gerçekleşmiş oldu. Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatının ticaret açığında sert büyümeye yol açmasıyla, cari açığın 7,2 milyar dolar ile dört yılın zirvesine ulaşması bekleniyordu. Cari işlemler hesabı 12 aylık dönemde ise 20,22 milyar dolar açık verdi.

TCMB'nin değerlendirmesine göre bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 6,43 milyar dolar artarak 8,33 milyar dolara yükselmesi etkili oldu.

Çekirdek cari denge göstergesi olan altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı Ocak ayında 1,49 milyar dolar fazla verdi.

TCMB verilerine göre hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 975 milyon dolar artarak 1,63 milyar dolara yükseldi.

Ocak ayında Türkiye'nin dış ticaret açığında hızlı bir artış gerçekleşmişti. Dış ticaret açığı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 235 artarak 10,26 milyar dolara yükselmişti.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ocak ayında 1,66 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

cari-fazla-verme-hayali-patladi-990636-1.

CARİ AÇIK KAPANACAKTI

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekim ayında, cari denge sağlandığında kurun üzerindeki baskının da azalacağını söylemiş, cari açığın kapatılmasının hedeflendiğini belirtmişti.

Aynı dönem politika faizini düşüren Merkez Bankası'ndan, "Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yılsonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirilmiştir. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenirken, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir" açıklaması yapılmıştı.

Aralık ayı başında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Nureddin Nebati ise bu yeni ekonomi modelini, "Düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir" şeklinde tanımlamış, cari açığın düşmesini beklediklerini söylemişti.

cari-fazla-verme-hayali-patladi-990635-1.
Mustafa Sönmez

'ENFLASYONUN LOKOMOTİFİ'

İktisatçı Mustafa Sönmez, aralık ayında cari açığın 3,8 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak “Kur artınca ihracat motivasyonu düştü, ithalat pahalılaştı. Ocak ayında yüksek dış ticaret açığı verilmişti. Cari açık böyle devam edecektir. Ticaret Bakanlığı şubat ayı dış ticaret açığını 8,1 milyar dolar olarak açıkladı zaten. Model değişikliği ile cari fazla vereceğiz denilerek geldiğimiz nokta bu. Şimdi son yılların en yüksek cari açığını veriyoruz. Güvensizlikte kur korumalı mevduat takozu işe yaramaz. Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle enerji fiyatları hızla artıyor. Hem dışarıda artıyor hem de kur arttığı için pahalılaşıyor. Bütün bunlar enflasyonun lokomotifidir” değerlendirmesinde bulundu.