Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nin araştırmasına göre Almanya'da 2021 yılında gazetecilere yönelik kayıtlara geçmiş saldırı sayısı 83 oldu. Bu sayının kayıtların tutulduğu 2015'ten bugüne, en yüksek seviye olduğu kaydedildi.

Çarpıcı rapor: Almanya’da gazetecilere yönelik saldırılar artıyor

Doğuş SARPKAYA / ALMANYA

Merkezi Leipzig'de bulunan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF) Almanya'da gazetecilere yönelik saldırılarla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

2021 yılında polis kayıtlarına geçmiş tam 83 saldırının olduğu, 124 basın çalışanının bu saldırılardan etkilendiği belirtildi. Almanya'da kayıtlara geçmeyen saldırıların ise bu sayıyı hayli aştığı vurgulandı. ECPMF çalışması bu ülkedeki gazetecilerin mesleklerini risk altında icra ettiklerini de gösterdi.

carpici-rapor-almanya-da-gazetecilere-yonelik-saldirilar-artiyor-1003564-1.

HEM FİZİKSEL HEM SANAL ŞİDDET

Çalışmada Ukrayna - Rusya savaşıyla birlikte bu sayının daha da artacağı vurgulanırken, 2022 Ocak ayında 18 kayıtlı saldırının gerçekleştiği de kaydedildi.

Rapora göre gazeteciler için özellikle sağcı gösteriler en tehlikeli alanlar olmaya devam ediyor. 2021’de kayıtlara geçen saldırıların %95'i bu eylemlerde gerçekleşti. 2021'de hibrit gösteri formları ve yayılma, saldırı potansiyelinde daha fazla artış sağladı. Kırsal alanlardaki saldırıların da yoğunlaştığı belirtildi.

AŞIRI SAĞ ŞİDDETİ ARTIYOR

Çalışmada özellikle vurgulanan konular ise şunlar oldu: Habersiz spontane protestolar, medya çalışanları için daha da artan bir risk düzeyine yol açıyor. Basına yönelik şiddet Batı Almanya'da da yaygınlaşıyor, Ancak Saksonya ve Berlin, ortalamanın üzerinde tehlikeli bölgeler durumunu koruyor. Kırsal alanlarda yerel gazetecilere yönelik tehditler artıyor. Pandemi protestolarıyla birlikte körüklenen basın nefreti artıyor. Protestolar, AfD destekçileri, aşırı sağcılar ve orta sınıf insanlardan oluşan bir ittifakta daha da katılaşmış durumda. Özellikle aşırı sağcı eylemlerde basına karşı saldırıların arttığı gözlemleniyor. Pandemide internette fiziksel olmayan tehditlerin boyutu arttı. Bu tehditler geniş kitleler tarafından da okunup, paylaşılıyor.

carpici-rapor-almanya-da-gazetecilere-yonelik-saldirilar-artiyor-1003565-1.

SALDIRILARIN ÇOĞU PROTESTO GÖSTERİLERİNDE

Araştırmada medya çalışanlarına yönelik şiddetin, salgınla ilgili protesto hareketlerinin daha da radikalleşmesiyle açıkça bağlantılı olduğu tespit edildi: Saldırıların %77'si, başka bir ifadeyle 64 olay, bu hareketlerin toplantılarında gerçekleşti. Bu saldırıların 62'si pandemi ile ilgili gösterilerde diğer iki vaka korona inkarcılarının toplantılarının dışında kaydedildi. 14 saldırı doğrudan aşırı sağcı meclislerde vuku buldu. Sadece bir saldırının sol tandanslı gösteri de gerçekleştiği, 2 olayın ise Filistin yanlısı protestosunda olduğu vurgulandı. Araştırmanın sonucunda ise demokrasiden ve evrensel değerlerden uzaklaştıkça saldırıların arttığı belirtildi. Pandemi önlemleri karşıtlarının da aşırı sağcı eylemlerin de ötekileştirme ve nefret söylemi motiflerinden yararlanarak saldırı motivasyonuna kavuştuklarının altının çizildiği raporda politikacıların, yargı mensuplarının ve polisin olaylara daha hızlı tepki göstermeleri gerektiği de ifade edildi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.