Depremin ardından yaşanan sel felaketinde Adıyaman ve Urfa’da ölü sayısı 17’ye yükseldi. Söz konusu kentlerde imar politikalarının faciayı büyüttüğüne vurgu yapan uzmanlar “Yaşananlar kader değil. Uyarılar yapılmasına karşın önlem alınmadı” dedi.

Çarpık kentleşme felaketi
Selden etkilenen Urfa ve Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları dün de sürdü.

HABER MERKEZİ

Türkiye'deki çarpık kentleşme nedeniyle sel afeti, felakete dönüştü. Adıyaman ve Urfa'da ölü sayısı 17'ye yükseldi. Arama çalışmaları sürerken, Urfa'ya giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, halk tarafından protesto edildi. Uzmanlar, AKP’nin imar ve rant politikaları ile çarpık kentleşme sonucu felaketin boyutunun artığına dikkat çekerek "Daha fazla betona değil, plana ihtiyaç var" dedi.

ANNE VE BEBEK ARANIYOR

Maraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Urfa ve Adıyaman'da ölü sayısı da arttı. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, Urfa'da sele teslim olan Abide Kavşağı'nda İbrahim Dindar adlı yurttaşın cesedine ulaşıldı.

Adıyaman'ın Tut ilçesinde, içinde bulundukları konteynerin sel sularına kapılması sonucu kaybolan Fatma Tekdal ile 2 yaşındaki kızı Zeynep Zümra Tekdal'ı arama çalışmaları da dün devam etti. Tut ilçesinde, önceki gün başlayan şiddetli yağmurla birlikte Ömerovası Deresi taşmış, Tekdal ve Sarıkaya ailesinin barındığı dere kenarındaki evlerinin bahçesine yerleştirdikleri konteyner sel sularına kapılmış, konteynerde kalan 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtulurken, kaybolan 4 kişiden Selma Sarıkaya ile kızı Emine Sarıkaya'nın cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Kaybolan Fatma Tekdal ile kızı Zeynep Zümra Tekdal'a ise ulaşılamadı. Urfa'da Yalıntaş Mahallesi'ndeki yolda sel sularına kapılan TIR'daki 20 yaşındaki Emin Ergün'ün de arama çalışmaları sürüyor.

SOYLU PROTESTO EDİLDİ

Kentte selin izlerini silmek için çalışmalar devam ederken, İçişleri Bakanı Soylu da arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgeye gitti. Soylu, burada yurttaşlar tarafından protesto edildi. Soylu'ya seslenen yurttaşlar, bakanın Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinden bir saat önce afet bölgesine geldiğini söyledi. Urfa'da bir kadın “Mahvettiler. Bitirdiler. Daha aklınız başınıza gelmedi mi? Bu az demek ki bize. Yıllarca emek verdik biz. Bu mudur bedeli? Biz yıllarca AK Parti’ye gece gündüz demeden çalıştık. Ama biz bugün bu olanları hak etmiyoruz. AK Parti hemen istifa etsin" dedi. Diyarbakır’da yağış edeniyle bazı evlerde su baskınları yaşandı. Kentteki Doğum Hastanesi Köprülü Kavşak’taki alt geçit suyla doldu. Alt geçitte otomobiller mahsur kaldı, 9 otomobil su altında kalarak hasar gördü. İtfaiye ekipleri ise 80 su baskını olan ev ve iş yerine müdahale etti. Sağanak nedeniyle Diyarbakır’da Dicle Nehri kıyısına kurulan çadırkent olası su ve ani sel baskınına karşı tahliye edildi.

YETKİLİLERİ UYARMIŞTIK

Sivil toplum kuruluşları, çadırkentin olası sel, su baskını ve barajlardaki su seviyesinin yükselme ihtimali nedeniyle yanlış yere kurulduğuna dair uyarılarda bulunmuş ancak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bunun aksini iddia etmişti. CHP’li vekillerden oluşan bir heyet de dün Adıyaman Karapınar 4 No’lu çadır bölgesinde çadırkentlerde yaşayan yurttaşların sorunlarını dinledi. Bir depremzede, ekipleri selin olduğu bölgeye çadır kurmamaları konusunda uyardıklarını açıklayarak, “Adıyaman’ın bütün suyunun buraya yıkılacağını da söyledik. Ama bize ‘Biz biliyoruz, bu işin uzmanıyız’ dediler. Çadırlarımızı çamurun içine kurdular” dedi.

METEOROLOJİ'DEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü de hafta sonunda deprem bölgesindeki illerden Adana, Hatay, Osmaniye, Maraş’ta yer yer kuvvetli ve şiddetli yağışlar beklediklerini belirterek, meydana gelebilecek taşkın, sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Öte yandan Dersim'de etkili olan sağanak nedeniyle Munzur Çayı’nın taşması sonucu kapanan Tunceli- Ovacık kara yolu, yeniden ulaşıma açıldı. Öte yandan Elazığ'da sağanak etkili olurken, yolda istinat duvarının bir kısmı çöktü. Kentte Alacakaya ilçesinde bulunan Sori Şelalesi de taştı.

***

Uyarılarımız en acı şekilde ortaya çıktı

TMMOB Şanlıurfa İl Koordinasyon Kurulu, kentte yaşanan sel felaketinin ardından yaptığı açıklamada, imar ve rant politikalarına dikkat çekerek yapılması gerekenler konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Deprem gibi, sellerin de ‘doğal olay’ olduğu ‘kader’ olmadığı belirtilen açıklamada, daha öncesinde yapılan uyarılara dikkat çekildi. Kentte yaşanan sel felaketinin nedeninin çarpık ve ranta dayalı kentleşme olduğu belirtilen açıklamada “Yetkililere yapılan uyarılar bugün acı bir şekilde ortaya çıktı” denildi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar da "Türkiye'deki çarpık kentleşme nedeniyle sel afeti, felakete dönüşüyor. Çünkü olmayacak yerlere bina yapıyoruz. 40-50 yıllık kuruyan derelerden su geçilmeyeceği sanılır ancak bu tür yağışlar sonucu mutlaka su geçer. Şanlıurfa ve Adıyaman'da böyle bir durum yaşandı. Bütün sel yataklarından mutlaka su geçecektir. Seller doğal afettir ama bunu felakete çevirdik"değerlendirmesini yaptı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi de açıklamasında iktidarın kentleşme pratiğinin beton üreten rant odaklı imar planları ile belirlediğini vurgulayarak; "Daha fazla betona değil plana ihtiyaç var" dedi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ise özetle “İklim değişikliğinin etkisine bağlı alarak burada yağışların daha da şiddetleneceği, yağış yüksekliğinin daha fazla olacağını ifade ettik. Bütün bu etkiler kentsel altyapıdaki sıkıntılar ile birleşince taşkınlara sebebiyet veriyor" diye konuştu.

***

Cenazeler toprağa veriliyor

Selma Sarıkaya ve kızı Emine Sarıkaya’nın cenazeleri dün öğle vakti kılınan namazın ardından toprağa verildi. Sarıkaya ailesi ve yakınlarının gözyaşı döktüğü cenaze törenine CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ile çok sayıda yurttaş katıldı.

***

Tarihi Odunpazarı da sele teslim

Eskişehir’de etkili olan kuvvetli yağış, cadde ve sokaklarda su birikintilerine yol açtı. Yağmur, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından olan Tarihi Odunpazarı Evleri bölgesinde taşkınlara yol açtı. Edirne'de de etkili olan sağanak sonrası cadde ve sokaklarda su birikintileri meydana geldi.