Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın üyelerine açılan davada derhal beraat talep edildi ancak mahkeme reddetti. Çarşı üyelerinin avukatları, yargılanan 35 kişinin mağdur edildiğine dikkat çekti.

Çarşı’dan ceza çıkaramazsınız

Haber Merkezi

Yüksek mahkûmiyet kararlarıyla 7 kişinin tutuklandığı Gezi davasından ayrılan 35 Beşiktaş taraftarının yargılandığı Çarşı davasında avukatlar derhal beraat talep etti.

35 kişinin ‘darbeye teşebbüs’, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘polise mukavemet’, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’, ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’ suçlamasıyla İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı görülen davaya, 9 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu.

Duruşmada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne yazılan müzekkereye cevap verilmediği belirtildi.

Sanık avukatı Ömer Kavili, dosyada bulunan ‘bayrak yakma’ iddiasıyla ilgili delil bulunmadığını söyleyerek mahkemeden bu iddiaya ilişkin araştırmanın yapılmasını ve varsa olaya dair görüntü istenmesini talep etti.

Avukat Ali Rıza Dizdar, “Çarşı'nın derhal beraat etmesini talep ediyorum. Çarşı daha önce beraat etmişti” dedi.

‘HUKUKLA ALAKASI YOK’

Avukat Efkan Bolaç ise şunları dile getirdi: “Yaşadığımız şeyin hukukla alakası yok. Bir taraftar grubunun, hükümeti ortadan kaldırmaya çalışacağına inanılması kara komedi bile değil. Yapılan işlemlerin pek çoğunun hukukla alakası olmadığını düşünüyorum. Kanunla zaten hiç alakası yok. Gelinen noktanın sonlandırılmasını istiyorum. Bu insanların burada mağdur edildiği ortada. Amaç hasıl olmuştur. Bu dava artık bitirilsin. Derhal beraat kararı verilmesi gereken bir dosyanın uzatılmamasını talep ediyorum.”

Sanık avukatları duruşmada, duruşmanın uzatılmamasını, başka işlem yapılmaksızın derhal beraat kararı verilmesini ve dosyanın mütalaa hazırlanmak üzere Cumhuriyet savcısına gönderilmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı ise eksik hususların giderilmesini istedi.

GÖRÜNTÜLER İSTENECEK

Mahkeme, ulusal haber ajanslarına müzekkere yazılarak Gezi direnişinde Beşiktaş’ta bulunan ve o dönem Başbakanlık Çalışma Ofisi olan Başkanlık Çalışma Ofisi’ne yönelik gerçekleştirildiği belirtilen eylemlere ilişkin kamera ve görüntü kayıtlarının sorulmasına hükmetti. Heyet, eksik hususların giderilmesine karar verdi. Dava 30 Eylül’e ertelendi.

GEZİ NASIL BAŞLADI?

Gezi davasında çıkan mahkûmiyet kararları ve Çarşı davasının beraatla sonuçlanmasına rağmen tekrar görülmesi dikkat çekerken Gezi Direnişi 9’uncu yıl dönümünü geride bıraktı. Direniş, 2013’ün 27 Mayıs’ı 28 Mayıs’a bağlayan gecesi iş makinelerinin ilk kez Gezi Parkı’na girmesiyle başladı. Gezi Parkı’nın Asker Ocağı caddesine bakan duvarın 3 metrelik kısmı 27 Mayıs 2013 gecesi saat 22.00’de yıkıldı, 5 ağaç da yerinden söküldü. 27 Mayıs’ı 28 Mayıs’a bağlayan gece Taksim Dayanışması, iş makinalarının önüne geçerek daha fazla yıkım yapılmasını engelledi. Ardından 50 kişi parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu. 28 Mayıs sabahı parka daha fazla protestocu geldi. Öğle saatlerinde duvar yıkımına devam etmek isteyen ekip ile protestocular tartışmaya girdi. Grup, yıkım çalışmalarını engelledi. Yıkım çalışmalarına devam etmek için iş makineleri tekrar ilerleyişe geçti ve gruba büyük çoğunluğu zabıta önlüğü giymiş olan Kalyon İnşaat çalışanları müdahale etti. İlerleyen günlerde ise hem İstanbul’da hem de ülkenin neredeyse tüm kentlerinde yurttaşlar sokağa çıktı. Aradan geçen 9 yılın ardından yurttaşlar Topçu Kışlası’nı yaptırmadı.