Çarşı davasında haber görüntüleri istendi
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Çarşı taraftar grubu üyelerinin de aralarında olduğu 35 sanığın yargılandığı davada, olaylara ilişkin görüntülerin ulusal haber kanallarından istenmesine karar verildi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 35 sanık hakkında, 29 Aralık 2015 tarihinde ‘darbeye teşebbüs’, ‘terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘polise direnmek’, ‘gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ suçlarından beraat kararı vermişti.

Savcılığın temyiz talebi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 18 Mart 2021 tarihinde yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu. Ayrıca davanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı ana davasıyla hukuki ve fiili irtibatı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi yoluna gidilmişti. Gezi ana davasının 21 Şubat 2022 tarihindeki duruşmasında ise mahkeme, Çarşı davasının ayrılmasına karar vermişti.

Çarşı davası dosyasının ayrılma kararının ardından dün Çağlayan’daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşma görüldü. Duruşmaya 7 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Sanık avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve dosyanın gelinen aşamada müvekkilleri açısından beraat kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, ulusal haber kanallarına yazı yazılarak, Gezi olayları kapsamında Beşiktaş’ta bulunan, o dönem Başbakanlık çalışma ofisi olarak kullanılan alana yönelik gerçekleştirildiği belirtilen eylemlere ilişkin kamera ve görüntü kayıtlarının sorulmasına karar verdi. Mahkeme, diğer celse ulusal ajanslardan gelen görüntülerin ise taraflara verilmesine karar vererek davayı erteledi.