Çatalca Hallaçlı’da hazine arazi üzerine ‘kaçak’ yapıldığı iddia edilen yaklaşık bin 200 yapının yıkımı için şafak baskını düzenlendi. Bölge halkı yıkım için hiçbir tebligat yapılmadığını kaydederken, “Madem bu araziler bu kadar değerli ve önemli neden Milli Emlak’tan almamıza imkân verildi ve neden imar affından faydalanabildik?” diye soruyor.

Çatalca Hallaçlı’da şafak baskını: Tüm vergilerini ödediğimiz evleri yıktılar

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Çatalca’ya bağlı Hallaçlı’da kaçak olduğu iddia edilen yaklaşık bin 200 evin yıkımı için polis ve jandarma ekipleri şafak baskını düzenledi. Yıkım için kendilerine tebligat gönderilmediğini ifade eden bölge halkı yapılanlara tepki gösterdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Twitter hesabından "Milli Emlak Müdürlüğümüz tarafından Çatalca Hallaçlı’da hazine arazisi üzerine kaçak inşa edildiği tespit edilen gecekonduların yıkımı İstanbul Valiliği’miz koordinasyonuyla gerçekleştirildi” paylaşımında bulundu.

Ancak bölgede 7 yıldır yaşayan Şinasi Akmeşe, yapılanların hukuksuz olduğuna dikkat çekerek “Biz bu evlerin tüm vergilerini hâlâ ödüyoruz” dedi ve haklarının nasıl suiistimal edildiğini şu sözlerle anlattı:

“Bu arazileri ecrimisil bedeli ödeyerek Milli Emlak’tan aldık. Bunun üzerine evler yaptık. 2018 yılında çıkan imar affı çıktı ve evleri yapı kayıt belgesi bedelini ödeyerek aftan yararlandık. Konut vergisi ödedik, ecrimisil bedeli hâlâ ödüyoruz. İmar affından faydalandıktan sonra yapı kayıt belgem iptal edildi ve ‘bu aftan yararlanamazsınız’ denildi ancak ben hâlâ tüm vergilerimi ödüyorum. Madem bu araziler bu kadar değerli ve önemli neden Milli Emlak’tan almamıza imkân verildi ve neden imar affından faydalanabildik?”

BÖLGE HALKINA POLİS MÜDAHALESİ

Yıkım için kendilerine tebligat gelmediğini ve şafak baskınıyla evlerinin yıkılacağını öğrenen Akmeşe, evlerinin neden yıkıldığını öğrenmek isteyen yurttaşlara polisin müdahale ettiğini anlattı:

“Ne var ne yoksa yıktılar, ağaçlarımızın üzerinden dozerle geçtiler. Savaş meydanına dönmüş gibi burası. Belediye başkanı, valilik, kaymakam, muhtar hiçbir muhatap bulamıyoruz, kimseden bilgi alamıyoruz. Evlerimiz neden yıkıldı diye soruyoruz, işgalcisiniz diyorlar. Tüm vergilerini ödediğimiz evlerimiz yıkılmasın diye mücadele ettiğimiz için polisin saldırısına uğradık. Sabah komşum 7.30'da imar affından faydalanmış ve 2018'den beri sistemde hala aktif olarak görülen yapı kayıt belgesinin saat 3'te iptal olduğunu görüyor. tüm belgelerimizi gösteriyoruz ama dinlemiyorlar"