Çatışmanın fitili ateşlendi

Dış Haberler Servisi

Türkiye ile Rusya ve Suriye arasında bir süredir devam eden gerilim çatışmaya dönüştü. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “İdlib harekatı an meselesi” açıklamasının üzerinden yirmi dört saat geçmeden dün cihatçı gruplar TSK'nin de topçu atışı desteğiyle harekata başladı. El Cezire, silahlı grupların TSK desteğiyle başlattığı harekâtın hedefinin Neyrab ve Serakib olduğunu duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre İdlib'in güneyinde ilerleyen Suriye ordusuna karşı operasyon başlatan “ılımlı muhalif” gruplar Serakib ilçesinin kuzeybatısında yer alan Neyrab köyüne girdi. Suriye devlet ajansı SANA ise "Neyrab’a yönelik saldırı püskürtüldü" haberi geçti.

SURİYE’DEN YANIT

Rus savaş uçakları Neyrab'a girmek isteyen cihatçıları hedef alırken, Suriye Ordusu da cihatçılara yanıt verdi. Köyde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Cihatçı gruplar Neyrab'ın bir bölümünü kontrol altına aldıklarını açıklasa da, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

TSK'nin de gün içinde bölgeye yakın yerlere çok sayıda tank ve zırhlı araç yığınağı yaptığı, asker kaydırdığı da ifade edildi. TSK peş peşe tank ve top atışları yaparken Suriye Ordusu’na ait uçaklar ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ise bölgede uçuş yaptı.

İKİ ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) İdlib'de 2 askerin yaşamını yitirdiğini 5 askerin de yaralandığını duyurdu. MSB'nin açıklamasında “Ateşkesi sağlamak üzere İdlib bölgesinde bulunan unsurlarımıza yapılan hava saldırısı sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Belirlenen hedefler ateş altına alınmış, alınmaya devam edilmektedir. 50’den fazla rejim unsuru, 5 tank, 2 zırhlı personel taşıyıcı, 2 silahlı pikap, 1 obüsün imha edildiği öğrenilmiştir” denildi.

KREMLİN’DEN ÇAĞRI

Rusya, Türkiye’nin Suriye'deki radikal İslamcı gruplara verdiği desteği durdurmasını istedi. Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi tarafından yapılan açıklamada Ankara'ya bu grupların faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurma çağrısı yapıldı. Türkiye destekli militanların Kminas ve Neyrab bölgelerinde Suriye ordusunun savunmasını TSK desteğiyle kırdığını vurgulayan Merkezi, "Bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin militanlara destek verdiği ilk vaka olmadığına dikkat çekmek isteriz. Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Radikal İslamcı grupların Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve TSK’nin buna topçu ateşiyle destek verdiğini aktaran Merkez, Suriye ordusunun savunmasının bunun sonucunda kırıldığını belirtti.

RUS ORDUSU DEVREDE

Saldırılarda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyuran Merkez, Suriye ordusuna yönelik topçu atışlarının Rusya'nın bunları tespit etmesi üzerine durduğunu belirtti. Açıklamada, “Türk mevzilerinden Suriyeli birliklere topçu ateşi açıldığı, Rus objektif kontrol araçları tarafından tespit edilerek çatışmaları önleme hattı üzerinden Türk tarafına bildirildi. Bunun üzerine Türk tarafı, topçu atışlarını durdurdu."

Merkez, Rus Su-24 savaş uçaklarının Suriye'nin talebi üzerine militanlara ateş açtığını ve bunun sahadaki çatışmanın seyrini tersine çevirerek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmesini sağladığını vurguladı.

Açıklamada Suriyeli birliklerin 1 tank, 6 piyade aracı ve yüksek kalibreli silahların bulunduğu 5 arazi aracını imha ettiği kaydedildi. Merkez, 43 saniyelik bir video yayınlayarak Türk topçularının İdlib'de militanların saldırılarına destek verdiği anları da paylaştı.

ABD ve NATO PUSUDA

ABD İdlib’de çatışmaların başlamasından memnun. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı açıklamada “Ruslarla Türklerin bu alanda geniş çaplı bir çatışmaya girmeye yakın olduklarını görüyoruz” dedi. NATO’nun resmi twitter hesabından yapılan videolu paylaşımda ise “Barış ve istikrar için müttefiklerimizle birlikteyiz. Türkiye NATO’dur, biz NATO’yuz” ifadeleri kullanıldı.

ADIMLAR ATILDI SONUÇ YOK

"Soçi ve Astana'nın ortadan kalktığını söyleyemeyiz ama yara aldığını söyleyebiliriz" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye yönetiminin saldırganlığını durdurması için adım attıklarının iddia etti. Çavuşoğlu, Rusya ile sahada sükunetin sağlanması ve Suriye yönetiminin ilerleyişinin durdurulması için çeşitli adımlar attıklarını belirterek "Henüz tam istediğimiz noktada değiliz. Tekrar görüşmeye devam edip, ihtiyaç olursa belki liderler düzeyinde de bir toplantı olur. Ama şu anda bu konuda kesin bir şey yok" diye konuştu.

STRATEJİK HAMLELER

Neyrab, 3 Şubat'ta Suriye ordusu tarafından cihatçılardan geri alınmıştı. Serakib, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan M5 karayolu ile İdlib-Lazkiye-Halep bağlantısını sağlayan M4 karayolunun birleştiği stratejik bir noktada yer alıyor.