MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, Genel Başkan Bahçeli’nin 2011’de yaptığı ‘tek başına iktidar’ vurgulu konuşmaları paylaştı. Yalçın, daha sonraki paylaşımında Cumhur İttifakı’nın dimdik ayakta olduğunu söylese de MHP’deki bu çıkış, ittifaktaki çatlakların derinleştiğini düşündürdü

Çatlağın alametleri her geçen gün artıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Koronavirüs salgını, ekonomi başta olmak üzere hemen her alanda etkilerini gösterirken Saray’ın yönetememe krizi giderek derinleşiyor. Yerel seçimlerde yaşadığı gerilemenin ardından tabandaki erimenin de neden olduğu panikle çareyi politik üslubunu giderek sertleştirmekte arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dizi hamle arayışını sürdürürken MHP’den dikkat çeken bir açıklama geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, sosyal medya hesabından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2011 Genel Seçimleri’nde yaptığı konuşmaları paylaştı. ‘Tek başına iktidar’ vurgusunun yapıldığı paylaşımda, “Üç hilalin tek başına iktidarı artık bir zorunluluktur, ihtiyaçtır ve geleceğin lider ülke idealinin gerçekleşmesi buna bağlıdır” ifadeleri yer aldı. Yalçın daha sonra yaptığı açıklamada ise, "Hiç kimsenin endişesi olmasın Cumhur İttifakı dimdik ayaktadır Türkiye’nin geleceğinin mimarı olacaktır" dedi.

Erken seçim hazırlığı mı?

Bahçeli’nin eski açıklamalarının gündeme gelmesi ‘Cumhur İttifakı içinde kırılmaların mı yaşandığı, bir erken seçim hazırlığı mı olduğu gibi soruları akıllara getirdi. PKK Lideri Abdullah Öcalan‘ın ailesiyle görüntülü olarak görüştürülmesi, AKP’nin MYK toplantısında gündeme geldiği iddia edilen Cumhurbaşkanlığı seçim sisteminde değişiklik yapılması ve seçilmek için yüzde 50'den fazla oy alma şartının kaldırılması gibi peşi sıra pek çok gelişme, Cumhur İttifakı içindeki çatlakların derinleştiği izlenimini güçlendiriyor. Öte yandan MHP kanadından gelen bu çıkış, sürekli erken seçim olacakmış gibi hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı, MHP Lideri Bahçeli’nin istemeyerek de olsa ‘varım’ resti çekmiş olabileceğini düşündürüyor.

AB’ye ‘aynı gemideyiz’ mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle AB Türkiye Delegasyonu'na bir mektup gönderdi. Erdoğan, "Bu kez ortak düşmanımız sınır tanımayan bir virüstür. AB'nin artık aynı gemide olduğumuzu anladığını umuyorum" dedi.

***

MHP mesaj verme arayışında

“Semih Yalçın Bahçeli'nin 9 yıl önceki beyanatını boşuna tozlu raflardan indirmedi” diyen gazetemiz yazarı Güven Gürkan Öztan ise, “MHP hem Erdoğan'a hem de AKP içinde yeni dönem için hamle hazırlığında olanlara mesaj verme arayışında” ifadelerini kullandı.

Öztan’ın değerlendirmeleri şöyle: “Kulislerde %50+1'i bulması artık pek mümkün olmayan Erdoğan'ın CB seçim sisteminde değişiklik yapmayı düşündüğü konuşuluyor. Kimileri bunun AKP'nin MHP'ye olan bağımlılığından kurtulması için fırsat olduğunu ileri sürüyor. Her ne kadar böylesi bir hamlenin gerçekleşme olasılığı kuvvetli olmasa da belli ki Bahçeli ön almak istemiş ve kendisinden bağımsız plan yapılmasını hoş karşılamayacaklarını duyurmak istemiş.

MHP'nin af dahil bu süreçte istediklerini büyük ölçüde Erdoğan'a kabul ettirmesi daha büyük oynama ve fazlasını isteme konusunda MHP'lileri cesaretlendirmiş gibi görünüyor.

Bu çıkış bir anlamda cumhur ittifakının belirleyici aktörü olma hırsının yeniden dışavurumu diğer yandan da AKP'ye bizsiz plan yaparsanız ansızın erken seçim kartını oynarız mesajı."

***

Muhalefetteyken yapılan konuşma neden şimdi?

Cumhur İttifakı’nın bittiğine ilişkin yorumlar yapmanın henüz erken olduğunu vurgulayan Siyaset Bilimci Yazar Fatih Yaşlı, MHP Lideri’nin açıklamalarının 2011 Genel Seçimleri’nde, Bahçeli muhalefetteyken yaptığı konuşmalar olduğunu hatırlattı. Yaşlı, Bahçeli’nin söz konusu açıklamalarının neden kendi hesabı değil de Genel Başkan Yardımcısı tarafından yapıldığı, 2011’deki konuşmaların neden şimdi hatırlatıldığı ve neye istinaden paylaşıldığı gibi kritik soruların yanıt beklediğini vurguladı.