Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu NATO'nun Türkiye'yle ilgili güvenlik planına ilişkin olarak, NATO’nun tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi

Çavuşoğlu: Baltık ülkeleri için istenenin bizim için de istenmesi lazım

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile Dışişleri Bakanlığı resmi konutunda ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında NATO'yla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Baltık ülkeleri için istenenin bizim için de istenmesi lazım biz de müttefikiz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, NATO'nun Türkiye'yle ilgili güvenlik planına ilişkin ABD'nin itirazı hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, NATO'nun müttefiklerini koruma anlamında planlarının belirli aralıklarla yayımlandığını söyleyerek kuzeyin Baltık ülkelerini ve güneyin Türkiye'yi kapsadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“NATO’nun bugün müttefiklerini karşı karşıya kaldığımız tehditlere karşı koruyabilmesi için kendisini yeni şartlara adapte etmesi gündeminde olan konulardan birisi. NATO bütçe külfet paylaşımı Londra'daki liderler toplantısında gündeme gelecek. Müttefikleri koruma anlamında NATO’nun planları belli aralıklarla yayınlanır. Kuzey ülkeleri için, NATO’nun doğu kanadı Baltık ülkeleri ve Polonya’yı da kapsıyor ve güney bizi de kapsıyor. Dolayısıyla burada tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde NATO’nun hareket etmesi gerekir. Bazı ülkelerin güvenlik endişelerini karşılama da bazı ülkeler itiraz ederse bu sefer NATO içinde birlik olmaz. Biz Baltık ülkelerine yönelik NATO’nun bu planına karşı değiliz. Ama Baltık ülkeleri için istenen bizim için de istenmesi lazım biz de müttefikiz bunun görüşmelerini sürdürüyoruz.”

DHA