Brüksel’deki NATO toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüştü. Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye S-400 ve insan hakları konusunda uyarı yapıldığı yönünde bilgilendirme yapılırken, Çavuşoğlu ise "Görüşmeler olumlu geçti" açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu-Blinken görüşmesi: ABD 'uyardık' dedi, Çavuşoğlu 'olumlu geçtiğini' savundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi.

İki ülkenin heyetleri, Blinken’in göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüştü.

S-400, Doğu Akdeniz, Yunanistan’la yapılan istikşafi görüşmeler gibi başlıkların masaya yatırıldığı görüşmeyle ilgili Çavuşoğlu ‘olumlu geçti’ derken, Blinken, insan hakları konusunda 'uyarıda bulunduğunu' belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise S-400'ler konusunda uyarı yapıldığını duyurdu.

Çavuşoğlu ise görüşmelerden sonra basın mensuplarına açıklama yaparak, S-400 meselesiyle ilgili, “O iş bitti, S-400’leri satın aldık” ifadelerini kullandı.

'GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZIN OLDUĞU SIR DEĞİL'

Görüşmenin ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan Blinken, "Bugün Brüksel'de Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüm. NATO Müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele konusunda işbirliğinin devam etmesini arzuluyorum. Yunanistan'la istikşafi görüşmelere olan desteğimizi dile getirdim. Ayrıca demokrasinin ve insan haklarının önemini vurguladım" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da görüşmeyle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Blinken ile Çavuşoğlu'nun ABD ile Türkiye arasında güvenlik alanındaki işbirliğinin önemini tartıştıkları, iki ülkenin Suriye ve Afganistan'daki ortak çıkarlarının da masaya yatırıldığı belirtildi.Açıklamaya göre Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasında süren istikşafi görüşmelere destek verdiklerini söyledi ve Ankara'ya S-400 füzelerini muhafaza etmeme çağrısı yaptı. Blinken ayrıca Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik kaygılarını aktardı. Blinken görüşmede demokratik kurumların ve insan haklarına saygının da önemini vurguladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ise geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, S-400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylemişti. Satterfield, "Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S-400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası" demişti.

Türkiye, Ekim ayında S-400 füzelerini denedi ama aktive etmedi.

ABD, Aralık ayında Türkiye'ye Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamış, Savunma Sanayii Başkanlığı ve kurumun yetkilileri yaptırım listesine alınmıştı.

ÇAVUŞOĞLU: S-400 MESELESİNİN BİTTİĞİNİ SÖYLEDİK

Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. PKK'nın son zamanlarda artan saldırılarını da hatırlattık. Suriye konusunu insani boyutlarıyla da ele aldık" dedi.

"S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini bir kez daha söyledik" söyledik diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere, ihtiyaçlarımızı karşılamak için müttefiklerimizle işbirliği içinde olacağımızı söyledik. ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık."

'GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZ SIR DEĞİL'

Blinken, toplantıdan önceki açıklamasında Türkiye ile aralarında görüş ayrılığının sır olmadığını belirterek, şunları söylemişti.

“S400'ler (Rus füze sistemi) ve Doğu Akdeniz'deki bazı eylemler de dahil olmak üzere Türkiye ile farklılıklarımızın olduğu bir sır değil. Keza Türkiye'nin uzun süredir devam eden değerli bir müttefik olduğu da bir sır değil. Türkiye'nin NATO'ya olan bağlılığının sürmesini destekliyoruz. Bunun Türkiye'nin de çıkarına olduğuna inanıyorum. Bu noktada, NATO'nun son zamanlarda bazı anlaşmazlık alanlarıyla ilgili, özellikle de Doğu Akdeniz'deki problemlerle baş etmede etkinliğini kanıtladığını düşünüyorum. NATO çatışmayı durdurma, gerilimi azaltma ve ileriye doğru bir yol bulma aracı olarak hizmet ediyor. Bu çok olumlu bir örnek. Ama çalışmaya devam etmeliyiz. Bunu yapmaya kararlıyız. Biz NATO'ya olan güçlü bağlılığımızı teyit ediyoruz. İttifaklar ve ortaklıklarımızı tekrar canlandırmak istiyoruz. Hiçbir ülke mevcut sınamalarla tek başına mücadele edemez."