Dış politika değerlendirme toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile Türkiye'nin özel temsilcilerinin Moskova'da bir araya geleceğini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca, "İstanbul-Erivan uçuşları yakında başlayacak" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Ermenistan ve Türkiye'nin özel temsilcileri Moskova'da görüşecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ile Erivan arasında başlayan normalleşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu Çavuşoğlu, "Her iki taraf özel temsilcilerini atadı. İlk toplantı Moskova'da gerçekleşecek. Biz ilk toplantıdan önce temasların doğrudan olmasını istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2021 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında konuştu.

Taliban yönetimindeki Afganistan'da, Kabil Havalimanı'nın işletilmesi için de Katar'la görüşmelerin sürüdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Katar ile Kabil Havalimanı'nın işletilmesinin devralınması için çalışmaları yürütüyoruz" ifadelerini kullandı

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Afganistan’daki kaos karşısında aktif bir rol oynadık. Libya’da her kesimle temaslarımızı artırdık. Suriyelilerin gönüllü ve güvenli geri dönüşleri konusunda Batı dahil, geniş bir kesimin desteğini almaya başladık. Afrika’nın her yerinde izimizi derinleştirdik. Birlikte kalkınma ve refah yolunda çalışmaya devam edeceğiz. Türk dünyasında tarihi adımlara imza attık. Paris Anlaşması’nı onayladık. İklim değişikliği önceliklerimiz arasına girdi.

Çok taraflılık ve arabulucu konularında aktif rol almaya başladık. Yine, ekonomi ticaret, turizm, savunma sanayii, sağlık gibi tematik alanlarda diplomasimizle kurumlarımıza destek verdik. Antalya Diplomasi Forumu markasını ülkemize kazandırdık. Böylelikle bölgemizde önde gelen aktör, dünyada akıllı güç konumumuzu pekiştirdik. Salgına rağmen ikili ve çok taraflı temaslarımız hızla devam etti. Yıl boyunca 320’dna fazla telefon ve video konferans görüşmesi, 7’si Sayın Cumhurbaşkanı’mıza refakat olmak üzere 74 ziyaret gerçekleştirdik. 79 Dışişleri Bakanı’nı ülkemizde ağırladık. Dört büyük uluslararası etkinliğe başarıyla ev sahipliği yaptığımızı gururla söylemek isterim.

ORTADOĞU VE BÖLGE ÜLKELERİYLE NORMALLEŞME ADIMLARI

Bu yıl pek çok sorunlu konuda normalleşme adımları attık. BAE, Mısır, Bahreyn ve İsrail'deki temaslarımızı biliyorsunuz. Bu süreçleri gerçekçi bir yaklaşımla ele alacağız. Tabii Filistin konusundaki öncü konumumuzu sürdürüyoruz. Kudüs’teki gelişmeler sonrası BM Genel Kurulu’nun toplanmasını sağladık. Keza Fransa’yla ilişkilerde gerginliği diplomasi yoluyla azaltmaya başladık. Güney Kafkasya’da Azerbaycan’ın zaferi sonrası barışın inşası için öncü rol üstlendik. Ermenistan’la normalleşme bağlamında karşılıklı özel temsilciler atadık İstanbul-Erivan uçuşları kısa sürede başlayacak.Tarihi Şuşa Beyannamesinin ruhuna uygun bir şekilde her adımda Azerbaycan ile istişare halinde olduk.

Afganistan’da insani krizin önlenmesi ve istikrar herkes için hayati önemli. Aksi halde yeni bir terör ve göç dalgası hepimizi etkileyecek. Birleşmiş Milletler’in yardım faaliyetlerine destek verdik. Erken bir aşamada cesur bir karar aldık, Büyükelçiliğimizi açık tuttuk ve geçici yönetimle angajmana girdik. Siyasi kapsayıcılık, kadın hakları ve kız çocuklarının eğitiminde gerekli telkinlerde bulunduk. Bugün, Maarif Vakfı, Afganistan’da binlerce kız çocuğuna eğitim veriyor. 14 kız okulunun 10 tanesi şu anda açık. Kabil’deki kız okulunun açılması için de temaslarımız devam ediyor.

'KABİL HAVAALANI'NIN İŞLETMESİNİ ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Katar ile birlikte Kabil Havalimanı'nın işletmesini almak için çalışıyoruz.

Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızı dikkatli bir şekilde koruduk. Kıbrıs'ta egemen eşitlik konusunda iki devletli çözümü uluslararası gündeme soktuk. Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı'nın son zamanlardaki tansiyonu yükseltme girişimi son derece tehlikedir. Bu konuda tutumuz bellidir.

Bununla birlikte Yunaistan ile istişari görüşmeleri terkar başlattık. AB ile ilişkileri somu bir şekilde ilertletmek istesek de maalesef AB aynı iradaeyi ortaya koyamadık. Ancak, üç konuda anlaşmaya vardık: sağlık, güvenlik, çevre.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Biden'ın gerçekleştirdiği stratejik ortaklıklar devam ediyor. Diğer taraftan Rusya ile temaslarımız yakın düzeyde devam etti. Ukrayna'da özellikle Donmbas'ta çözüme ulaşılmasını destekliyoruz."