Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkese uyulduğu sürece ülkeye ilave askeri gönderilmeyeceğini söyledi

Çavuşoğlu: Libya'ya ilave asker gönderilmeyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'ya asker göderilmesi ile ilgili olarak, "Ateşkese uyulduğu sürece bu ülkeye ilave askeri danışman ve birlik gönderilmeyek" dedi.

Çavuşoğlu, Rus RİA haber ajansına verdiği röportajda, Libya ve Suriye kriziyle Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

Libya konusunda Berlin'de yapılacak bakanlar seviyesindeki toplantının tam tarihinin organizasyonu yapan Almanya tarafından belirleneceğini aktaran Çavuşoğlu, yapılması fikrini destekledikleri bu toplantının şubatın ilk haftasında olabileceğini söyledi.

'ASKER SAYISI ARTIRILMAYACAK'

Türkiye'nin Libya'daki askeri birliklerine yönelik de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, bu ülkedeki askerlerin sayısını artırmayacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "(Libya'da) ateşkese uyulduğu sürece şimdilik hiç kimsenin askeri danışman, birlik veya başka ülkelerden paralı asker göndermeyeceği, hiçbir şekilde daha fazla ilave personel sağlanmayacağı konusunda anlaştık. Herkes taahhütte bulundu" diye konuştu.

Libya konusunda Cenevre'de yapılacak 5+5 formatındaki askeri komite toplantısının ateşkes için önemli olacağına işaret eden Çavuşoğlu, bu toplantının ateşkesin desteklenmesi ve iki taraf arasında temas hattının belirlenmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, Halife Hafter ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac arasında güveni güçlendirmek için genel olarak bu toplantının önemli olacağına da dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İlk görüşme elbette önemli, bu girişimi biz destekledik. Umarım bu işe yarar. Libyalılar birlikte çalışmalıdır, farklı odalarda farklı binalarda olmamalılar. Onlar bir araya gelmeli, kalıcı bir barış, ateşkes ve kalıcı siyasi çözüm için birlikte çalışmalıdırlar."

DOĞU AKDENİZ'DEKİ GELİŞMELER

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına yönelik faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliğinin (AB) yaptırım adımlarıyla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik de AB'nin yaptırım kararı olmasına rağmen pek çok üye ülkenin bu kararlara uymadığını söyledi.

Çavuşoğlu şu şekilde konuştu:

"Türkiye bu yaptırımlara uymayacak. Çünkü aday ülkelerden ve görüşme yapan ülkelerden de yaptırım açıklamalarına veya AB'nin kararına uymaları bekleniyor. AB, gerçekten dengeli ve tarafsız rol oynamalıdır. AB dayanışmadan ötürü üye devletlere destek vermelidir."

AA