Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan söz ederek, "Savaş ve diplomasi aynı anda yapılabilir diye düşünüyoruz. Savaş varken de diplomasi devam ettirilebilir” dedi.

Çavuşoğlu, NATO'daki mevkidaşlarına seslendi: Savaş varken de diplomasi devam ettirilebilir
Fotoğraf: İHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın düzenlendiği Romanya’nın başkenti Bükreş’te Aspen Enstitüsü-Alman Marshall Vakfı Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tehdit altında olduğunu söyleyerek “Müttefikler, Türkiye'nin de yanında olmalıdır. Türkiye'nin, terörün en fazla hedef aldığı müttefik olduğu da unutulmamalıdır” dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna’daki savaş nedeniyle yaşanan gıda ve enerji krizinden bahsetti. Ülkeleri tehdit eden sorunlara nereden gelirse gelsin, 'mutlaka kolektif bir yanıt verilmesi gerektiğini' söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bu konuda seçici olunmaması gerektiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, “Terör, Madrid'deki NATO Zirvesi’nde kabul edilen stratejik konsept içerisinde de başlıca iki tehditten biri olarak kabul edildi. Şunu da unutmayalım, NATO'nun beşinci maddesi 9 Eylül'den sonra bir kere uygulandı. Müttefikler, Türkiye'nin de yanında olmalıdır. Türkiye'nin, terörün en fazla hedef aldığı müttefik olduğu da unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'YA YAPILAN DESTEKLERİ HATIRLATTI

Rusya-Ukrayna savaşında, Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği yardımları da hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Bir yandan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyoruz, bir yandan da malzeme yardımı yapmayı sürdürüyoruz. Aynı zamanda söz konusu çatışmanın başka bir yere taşmasını engellemek ve gerilimleri de azaltabilmek için de çok çeşitli adımlar attık” dedi.

Tahıl Anlaşması’nın süresinin uzatılmasının önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, yüz yüze görüşmeler kapsamında Türkiye’nin esir takası dahil tarafların bir araya getirilmesi ve diplomatik yolların kullanılması konusunda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

“UKRAYNA İÇİN ADİL BİR BARIŞA İHTİYAÇ VAR”

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından sıkı şekilde uygulanarak Karadeniz’deki gerilimin engellendiğini de açıklayan Bakan Çavuşoğlu, Boğaz’daki denetimlerin sürdüğünü ve Türkiye üzerinden Rusya’ya ait hiçbir uçağın Suriye’ye gitmediğini belirtti. Konuşmasında tüm taraflara seslenen Bakan Çavuşoğlu, Belarus ve Rusya’ya da itidalli olma çağrısında bulundu.

Moldova ile Gürcistan’ın savaştan etkilendiğini belirten Çavuşoğlu, “Sadece kınamakla sorunu halletmek veya çözmek mümkün değil. Dolayısıyla mutlaka harekete geçmemiz gerekiyor. Adil bir şekilde barışın tesis edilmesini sağlamak gerekiyor. Özellikle de Ukrayna için adil bir barışa ihtiyaç var. Tam olarak bizler de bunu yapmaya çalışıyoruz. Türkiye olarak bizim yapmaya çalıştığımız şey bu. Dolayısıyla savaş ve diplomasi aynı anda yapılabilir diye düşünüyoruz. Savaş varken de diplomasi devam ettirilebilir” ifadelerini kullandı.

(İHA)