Erdoğan'ın "Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa'da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz" sözlerinden sonra AB'ye bir mesaj da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "AB'nin Türkiye'nin üyeliğinin birliğe katacağı değeri görmesini bekliyoruz," dedi.

Çavuşoğlu'ndan AB'ye: Türkiye'nin üyeliğinin katacağı değeri görmelerini bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "AB'nin yaptığı hataları anlamasını ve Türkiye'nin üyeliğinin birliğe katacağı değeri görmesini bekliyoruz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da üç gün önce Avrupa Birliği'ne mesaj vererek, "Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa'da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz" demişti.

Türkiye’nin hem sahada hem masada girişimci diplomasi anlayışını hayata geçirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle, AB’yle birlikte uluslararası konferans yapılacağını da öne sürdü.

ABD'de seçimleri Joe Biden'ın kazanmasına da değinen Çavuşoğlu, "İlişkilerimizi iki ülkenin stratejik çıkarına olacak şekilde olumlu bir mecraya sokmak için gereken çabayı göstereceğiz," ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu "Türkiye ve KKTC aleyhine adımlara karşı tepkilerimizi beyan ettik, 'diyalog' dedik ama dışlayıcı adımlar gördük. Diyaloğu kapatmadan hakları korumak için inisiyatif aldık. Türkiye'nin kendi kıyılarına hapsedilmesi mümkün değil. Türkiye'nin ve KKTC'nin olmadığı hiçbir girişim başarıyla sonuçlanamaz. Çözümsüzlük sebebi Rum tarafının zihniyeti yüzünden. Eşit değil, azınlık olarak görüyorlar. Paylaşmıyor. Bu yüzden iki devletli çözüm olmalıdır" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerindeki mevcut tabloyu “Suriye ve özellikle Libya gibi bölgesel barış ve güvenliği ilgilendiren konularda bazı görüş ayrılıklarına rağmen, NATO müttefikimiz ABD’yle istişare ve eşgüdüm içinde hareket etmeye çalışıyoruz. Ancak ilişkilerimizi gölgeleyen bazı olumsuz unsurlar gündemimizden çıkmadı: ABD, FETÖ’ye karşı adım atamadı, PKK/PYD/YPG’yle ortaklığını sonlandıramadı, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakamadı. S-400 tedarikimizi, F-35 programına katılımımız ve CAATSA yaptırımlarıyla ilişkilendirmeye devam ederek savunma ilişkilerimize zarar verdi. ABD’deki seçim dönemi ve siyasi kutuplaşma da sorunlarımızın aşılması için gerekli diyaloğun etkin şekilde hayata geçirilmesini güçleştirdi” diyerek açıkladı.