Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yeni ABD yönetiminin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını görüyoruz” diye konuştu. Çavuşoğlu, ABD'nin "S-400'ü kullanmayın" teklifinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu’ndan 'ABD' açıklaması: Yeni yönetim Türkiye ile daha iyi ilişki kurma arayışında

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diplomatik temaslarda bulunmak için gittiği Yunanistan’ın başkenti Atina'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'nde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın görüşmesinde öncesinde Ankara-Washington hattında bakan düzeyinde ziyaret beklenirken, Çavuşoğlu, yeni ABD yönetiminin ‘Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışında olduğunu’ ifade etti.

Çavuşoğlu, “Yeni yönetimin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını da görüyoruz, daha iyi diyalog daha iyi ilişki. Buna genel anlamda Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington'a gideceğim ya da Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) buraya gelecek. Tarihi belli değil” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Biden yönetiminden beklentileri anlattı, Ermeni Soykırımı açıklamasının ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi, "Ancak iyi ilişki arayışı var” ifadesini kullandı.

S-400 KONUSU: ‘BİRÇOK TEKNİSYENİ EĞİTİME GÖNDERDİK’

ABD ile S-400 gerilimi de Çavuşoğlu'nun gündemindeydi. Çavuşoğlu, “S-400'ler yüzde yüz bizim kontrolümüzde olacak. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik, Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden 'kullanmayın' teklifini kabul etmek mümkün değil” dedi.

RUSYA’NIN KISITLAMASI KALKAR MI?

Gazetecilerin “Rusya'nın Türkiye'ye seyahat kısıtlaması kalkacak mı?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye seyahat kısıtlamasıyla ilgili de konuştu:

"Rusya'nın bize söylediği bu siyasi değil. Uçuş kısıtlaması kararının tamamıyla virüs nedeniyle olduğunu söylüyorlar. Sonuçta şimdi rakamlar düştü umarım açarlar. Rus turistler açılması için çok baskı yapıyor."

“İHA’LARA TÜM DÜNYADAN TALEP VAR”

Türkiye'nin SİHA ihracatı da gündemde idi. Çavuşoğlu son durumu şöyle anlattı:

“İnsansız hava araçları ile ilgili tüm dünyadan çok talep var Endonezya ve başka ülkelerden ama Romanya ve Polonya konusunda ciddi değişiklik oldu. Savunma sanayi ürünleri satın alırken belirledikleri AB ve NATO üyesi olma kriterini her ikisi de değiştirdi.”