ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptırım muafiyeti getirmesine tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “PKK’yı, YPG’yi meşrulaştırma çabası olarak görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu ayrıca, ABD’nin bu kararı alırken ‘kimseyle istişare etmediğini’ söyledi.

Çavuşoğlu’ndan ABD'ye tepki: PKK'yı, YPG'yi meşrulaştırma çabası olarak görüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala ile İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu ortak düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Fransa’da Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu’na düzenlenen saldırı ve ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik ‘yaptırım muafiyeti’ kararına ilişkin konuştu.

PARİS’TE KONSOLOSLUĞUA SALDIRI: YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMELİLER

“PKK destekçilerinin değişik Avrupa ülkelerinde saldırılarının arttığını görüyoruz. Paris'te bir saldırı oldu. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor” diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Macron'un danışmanı büyükelçimizi aradı. Bunlar önemli ancak somut adımlar gerekli. Misyonları koruma sorumluluğu ev sahibi ülkededir. Fransa'nın somut adımlarını görmek istiyoruz. Fransa’nın Ankara’daki maslahatgüzarını bakanlığımıza davet ettik, beklentilerimizi açıkça ilettik. Böyle bir saldırının tekrar etmemesi için gereken önlemleri almaları gerektiği hatırlatıldı."

“KİMSEYLE İSTİŞARE ETMEDEN ALINMIŞ BİR KARARDIR”

Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin, büyük oranda Kürt güçlerin kontrolünde olan Suriye’nin kuzeydoğusuna yapılacak yatırımları yaptırımların dışında tutan kararını eleştirdi. Kararın istişare edilmeden alındığını belirten Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“ABD'nin yaptığı değişiklik ayrımcı bir yaklaşım. Belli bölgeler için bir esneklik getirmişler. Bir kriter yok. Rejimin kontrol ettiği bölgelere bunu getirmiyorlar ancak PKK ve YPG'nin olduğu bölgelere bunu getiriyorlar. Şu anda Sezar Yasası ile yaptırımların esnetilmesi gereken bölge İdlib. Milyonlarca yerinden edilmiş insanlar var. Biz Suriyeliler için briket evler yapıyoruz. Uluslararası toplumun buna destek vermesi gerekiyor. Sezar kanunu bu bölgede yok. Gerekçe ne? Sebep ne? Afrin bölgesi neden yok? Bu tür destek olsa göçmenler evlerine daha çabuk dönecek. Burada PKK’yı, YPG'yi meşrulaştırma çabası görüyoruz. Kimse ile istişare etmeden alınmış bir karardır. İnsani yardımlar BM ile birlikte Hatay Türkiye üzerinden gidiyor. Hal böyle iken bu bölgenin hariç tutulması anlamlıdır. Sebebi de bellidir.”

SEZAR YASASI NEDİR?

Sezar yaptırımları, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl onayladığı, Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası üzerinden devreye girdi.

Yasanın adını, "Suriye hapishanelerinde işkence ve ölümü belgeleyen 52 bini aşkın fotoğrafı ülke dışına çıkardığı" öne sürülen "Sezar" kod adlı bir eski askeri fotoğrafçıdan aldığı belirtiliyor. Bu nedenle yaptırımlar kamuoyunda "Sezar yaptırımları" diye adlandırılıyor.