Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov Ankara'da ortak basın toplantısında konuştu. Rahip Brunson ile ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Brunson'ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde" dedi. Rusya Dışişleri Bakanı ise ABD'ye yönelik olarak, "Tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Birçok ülke dolardan vazgeçmeye başlayacak" ifadelerini kullandı

Çavuşoğlu'ndan Brunson açıklaması

Ankara'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın ev hapsindeki papaz Andrew Brunson'ı bugün ziyaret edeceğini söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. ABD'de bir karmaşa var. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var. Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson'ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek."

Türkiye'nin davetini kabul ederek büyükelçilere hitap ettiği ve sorularına açık yüreklilikle yanıt verdiği için Lavrov'a teşekkür eden Çavuşoğlu, "Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Dolayısıyla ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübesi vardır. Bu tecrübesini büyükelçilerimizle paylaştı. Birçok konuda Rusya Federasyonu'nun ve kendisinin vizyonunu bizlerle paylaştı" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLARIMIZ SORUN YAŞAMADAN RUSYA'YA ZİYARET ETMESİNİ ARZULUYORUZ"

Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi projeleri hayata geçirmek için iki ülke liderinin çizdiği çerçevede çalışmaların devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz."

"ABD'NİN VEYA BAŞKA BİR ÜLKENİN TEK TARAFLI YAPTIRIMLARINA KARŞIYIZ"

ABD yaptırımlarıyla ilgili, "Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD itibarlı ülke olarak devam etmek istiyorsa bu dayatmalarla olmaz" diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"ABD'nin veya başka bir ülkenin tek taraflı yaptırımlarına karşıyız. BM'nin aldığı kararlara hepimiz uyuyoruz. Bu zaten bağlayıcıdır. Biz AB'nin de Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı olduğumuzu söyledik. İran'a yaptırımlara da karşı olduğumuzu söyledik. Bir ülke tek başına karar alacak, herkesi de manipüle edecek… Artık öyle bir dünyada yaşamıyoruz. Şu anda ABD'nin İran'a yaptırım kararından Avrupa da rahatsız. Geçen Sergey'le birlikteydik. Orada da konuştuk. Dolayısıyla artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD, itibarlı bir ülke olarak yoluna devam etmek istiyorsa bu tek başına olmaz. ABD parasını ve diğer elindeki güçlerini sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'ya da saldırmak için kullanmaya başladı. Ekonomisi güçlü Türkiye, tüm komşular için çok önemlidir."

İDLİB AÇIKLAMASI

Çavuşoğlu, İdlib operasyonuyla ilgili şunları söyledi:

"Suriye'de çatışmaları durdurmak istedik Astana ile. Özellikle muhalefet ve rejim arasında güven artırıcı adımların atılmasını hedefledik. İdlib'de yapılması gereken çok nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Buradaki amaç, ateşkesin bozulduğu anda tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınmasıdır. İdlib'de 3 milyondan fazla sivilin yaşadığı söyleniyor ama terör grupları da var. Özellikle daha önce kuşatılmış bölgelerden silahlarla geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına veya İdlib bölgesinin dışına değil, İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Yapılacak iş belli, biz, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmek. Terörist var diye tüm bölgeyi bombalamak, sivilleri öldürmek felaket olur ve ciddi bir kriz yaratır."

Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Ankara'da 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında soruları yanıtladı.

"BAZI BATILI PARTNERLER DİPLOMASİ KÜLTÜRÜNÜ YİTİRMİŞ HALDE"

'Bazı Batılı partnerlerin diplomasi kültürünü yitirmiş halde olduğunu' söyleyen Lavrov, Türkiye'nin Rusya karşıtı yaptırımlara dahil olmamasını da değerli bulduklarını söyledi.

Lavrov, uluslararası ilişkilerde aklıselimin galip gelmesini ve ülkelerin siyasi önyargılardan arındırılmış diyaloğa dönüş yapmasını umduklarının altını çizdi.

'RUSYA VE TÜRKİYE İDLİB İÇİN DİYALOG HALİNDE'

Lavrov, İdlib'deki duruma ilişkin bir soru üzerine Türkiye ve Rusya'nın İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili anlaşmaların hayata geçmesi için diyalog halinde olduğunu ifade etti.

'TEK TARAFLI EKONOMİK YAPTIRIMLAR GAYRİMEŞRUDUR'

ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlarıyla ilgili de bir soruyu da yanıtlayan Lavrov, "Tek taraflı ekonomik yaptırımlar gayrimeşrudur. Birçok ülke dolardan vazgeçmeye başlayacak" dedi.