Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'te 8 askerin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından açıklamalarda bulundu

Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması: Karşılık vermeyi sürdüreceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'te 8 askerin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Karşılık verdik, vermeyi de sürdüreceğiz" dedi.

Çavuşoğlu, "Son günlerde İdlib'de ciddi bir gerginlik oldu. Dün de 8 şehidimiz var. Rejimin saldırganlığı, arsızlığı artıyor. Bunu dengelemek için, durdurmak için bugüne kadar olduğu gibi Soçi ve Astana sürecinde olduğu gibi komşumuz Rusya ile bu çatışmaları durdurmaya çalışıyoruz. Burada Rusya'ya önemli görevler düşüyor. Bir an önce kalıcı ateşkes ve anayasa komisyonu ile de siyasi sürece ivme kazandırmak istiyoruz. Bize karşı yapılan saldırıları da tölere etmemiz mümkün değil. Karşılığını verdik, vermeye de sürdüreceğiz" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu:

'Astana ve Soçi süreçleri yara almaya başladı'

"Rejimin saldırganlığını bir an önce durdurmak gerekiyor. Astana ve Soçi süreçleri son zamanlarda tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı. Bizim amacımız Ruslarla değişik düzeylerde olan temaslarımızın Astana ve Soçi süreçlerini canlı tutması, daha da güçlendirerek siyasi çözüme gitmesi. Acilen yapılması gereken şey rejimin saldırılarını durdurmak ve 12 Ocak itibariyle bir ateşkes daha ilan edilmişti. Burada amaç yerinden edilmiş insanların evine geri döndürülmesini sağlamak."

"Sahadaki gözlem noktalarımızın amacı ihlalleri gözetlemekti bunun ötesinde de Rusya'nın gözlem noktaları vardı. Sahada ihlaller rapor ediliyor ama bunun bir faydası yok. Rejim sürekli burada teröristler var bahanesiyle İdlib'i almak için saldırılar yapmalarını biz bekliyorduk. Bunu önlemek için mekanizmalar kurduk."

"Tüm faaliyetlerimizde özellikle Kuzey Doğu Suriye bölgesinde ABD oradayken onlarla karşılıklı olarak bilgilendirmeyi sürdürüyorduk. Şimdi de her zaman bilgilendirme yapılıyor. Dün Lavrov'un kendisi de söyledi. Kendi askerleri bilgilendirme olmadığını söylerken diğer taraftan askerlerimizin adeta online bir şekilde irtibatta olduğunu kendi söyledi. Biz bildirimlerde bulunuyoruz aksi takdirde kaza olabilir. "Biz rejimi tam kontrol edemiyoruz" bahanelerini de doğru bulmuyoruz. Tüm yaşananlar gösteriyor ki rejim siyasi çözüme değil askeri çözüme yöneliyor."

NE OLMUŞTU?

Suriye Ordusu'nun İdlib'de, TSK konvoyuna yaptığı saldırı sonucu 5 asker ile üç sivil personel hayatını kaybetmiş, bölgede gerilim sürerken Türkiye ve Rusya’dan birbiriyle çelişen açıklamalar yapılmıştı. Türkiye, TSK’nin hareket edeceği bölge koordinatlarının Ruslara verildiğini belirtirken, Rusya bu açıklamayı yalanlayan bir açıklamada bulunarak, koordinatların paylaşılmadığını bildirmişti.