Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yeni kitabındaki sözlerine tepki göstererek, "Bir kere gerçek dışı bilgiler var ki diplomatik bir dil ile söylüyorum siz buna yalan da diyebilirsiniz. Abartı var, Çifte standart var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Mike Pompeo'nun kitabındaki ifadelere tepki: Abartı var, çifte standart var

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yeni kitabındaki açıklamalarına tepki gösterdi.

Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile ortak basın toplantısında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Mike Pompeo'nun kitabındaki sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Türk ordusunun DAEŞ'i yenme kapasitesini görmedik demesi ibretliktir" diyen Çavuşoğlu, "Bir kere gerçek dışı bilgiler var ki diplomatik bir dil ile söylüyorum siz buna yalan da diyebilirsiniz. Abartı var, Çifte standart var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, şunları söyledi: "O gece (15 Temmuzla ilgili) sildiği bir tweet var. Anlıyoruz ki darbe girişimini desteklemişti. Videodan rahatsız olmasının sebebi budur."

MİKE POMPEO NE SÖYLEMİŞTİ?

Mike Pompeo anılarını kaleme aldığı "In Never Give An Inch: Fighting for the America I Love" (Hiçbir koşulda tek bir karış toprak verme: Tutkunu olduğum Amerika için Savaşmak) adlı kitapta, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pompeo arasında yapılan görüşmenin detaylarını yazmıştı.

Erdoğan ile Pence arasındaki görüşme uzayınca Beştepe'de kilitli bir kapıyı kırmaya çalıştığını anlatan Pompeo, "Erdoğan ile Pence'in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım" demişti.

Pompeo, kitapta şunları ifade etmişti: "Erdoğan, Pence ile ‘birkaç dakika’ baş başa görüşmek istedi. Yaklaşık yarım saat sonra ev sahiplerimize başkan yardımcısını görmem gerektiğini söyledim. Nafile. Yirmi dakika daha geçti ve artık kararlıydım. İzin almadan koridorda yürüdüm ve Erdoğan ile Pence'in buluştuğu odanın kapısını iterek açmaya çalıştım. Kilitliydi. Bunun üzerine muhatabıma kapıyı kıracağımızı söyledim."

Pompeo ayrıca, 2017'de Beyaz Saray'da SDG ile işbirliği tercihini söylediklerinde İbrahim Kalın ve Hakan Fidan'ın öfkelendiği belirterek, "Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan, SDG'nin PKK'den hiçbir farkı olmadığını vurgulamak için beni defalarca aradı. ABD'nin SDG'yi desteklemesinin Türkiye ile ilişkilerini bozacağını iddia ettiler" ifadelerini kullanmıştı.

Washington yönetiminin IŞİD'e karşı SDG ile hareket etme kararını bildirdikleri anı aktaran Pompeo, Fidan ile Kalın'ın 'öfkelendiğini' belirterek, “Bir odada hiç bu kadar hızlı patlayan bir öfke görmemiştim. (Cumhurbaşkanı Başdanışmanı) İbrahim Kalın ile Fidan bağırıp çağırdı ve ardından hızla odadan çıktı. İlişkiler için harika bir an değildi" demişti.

Pompeo, ellerinde iki seçenek olduğunu; birincisinin SDG ile çalışmak olduğunu, ikincisinin ise Türkiye ile çalışmak olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: "ABD Savunma Bakanı Mattis ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un farklı bir endişesi vardı: Türkiye'nin ordusu IŞİD'i yenme kapasitesine sahip değildi. Dunford, Türkiye içinde eğitim gören "Türk işgal gücünü" görmeye gitti. Türkler bu ziyareti defalarca erteledikten sonra, nihayet birlikleri gözden geçirmesine izin verildi. Gördükleri onu, Türklerin yoğun ABD desteği olmadan IŞİD'i yenme şansının sıfır olduğuna ikna etti."