Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’a ilişkin “İlişkilerimizin seyrine göre biz de deniz yetki alanları konusunu müzakere edebiliriz ve kendi aramızda ilerde bir anlaşma imzalayabiliriz” açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu’ndan Mısır’a yeşil ışık: Anlaşma imzalayabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması ardından Yunanistan’la benzer bir anlaşma imzalayan Mısır’a ‘yeşil ışık’ yaktı. Çavuşoğlu, “Biz de deniz yetki alanları konusunu müzakere edebiliriz ve kendi aramızda ilerde bir anlaşma imzalayabiliriz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile görüştü. İki bakan görüşme sonrası kameraların karşısına geçerek soruları yanıtladı.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı hakkında konuşarak, “AB Konseyi, BM gibi önemli uluslararası kurumların referansları dikkate alındı” dedi.

“Vize serbestisinin geri kalan şartlarını da sağlayacak şekilde yapıldığını görüyoruz” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “Temel hak ve özgürlükler alanını genişletirken, AB kurumlarıyla ilişkilerimize de katkı sağlayacaktır. AB üyelik sürecin fasılların açılış ve kapanış sürecini gerçekleştireceğiz. Üyelik sürecinin canlandırılması için bizim için yeterli. AB tarafından samimi siyasi görüş bekliyoruz” diye konuştu.

MISIR İLE ANLAŞMA İHTİMALİ

Çavuşoğlu, 18 Şubat'ta Mısır'ın Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18. saha ile Türk kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair yorumların sorulması üzerine, “Mısır Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zamanda bizim kıta sahanlığımızın güney sınırı 28. boylam doğusunda BM'ye de kaydettirdiğimiz kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu” dedi. Bakan, “Bizim kıta sahanlığımıza girmeden kendi kıta sahanlığında içinde sismik araştırma veya lisans verme faaliyetleri gösteriyor. Bunu yaparken bizim kıta sahanlığımıza saygı duyuyor. Biz bunu olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ilişkilerin seyrine göre Mısır’la deniz yetki alanları konusunda anlaşma imzalyabileceklerini söyledi: “Doğu Akdeniz'de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olarak ilişkilerimizin seyrine göre biz de deniz yetki alanları konusunu müzakere edebiliriz ve kendi aramızda ilerde bir anlaşma imzalayabiliriz.”

NE OLMUŞTU?

Yunanistan ve Mısır, 7 Ağustos 2020’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile Mısır arasındaki MEB anlaşmasına tepki göstererek "İmzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız, sahada ve masada ortaya konacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

Anlaşma ardından açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “Burada çok farklı gelişmeler var. Mısır ile istihbari görüşmeler ayrıdır, bizim için engel yoktur, yaparız. Hiçbir açıdan engel yoktur. Ama Yunanistan ile Mısır'ın yaptığı anlaşma bizi üzmüştür. Yunanistan ile Mısır arasındaki bağlar ile bizim Mısır arasındaki bağlar farklıdır” demişti.

Son olarak geçen ay ayında Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda da iyimser olduğunu söylemiş, siyasi düzeydeki sorunlara rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve yatırımların devam ettiğini belirtmişti.