Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile istihbarat düzeyinde görüşmeler gerçekleştirildiğini anımsattı, diyalog mesajı verdi.

Çavuşoğlu'ndan Suriye ile diyalog mesajı
Fotoğraf: Depophotos

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'nın son dönemde görüşmek için yollar aradığı Suriye hükümeti için "Suriye rejimiyle yapıcı diyalog kurmamız gerekiyor bu Suriyeli mültecilerin geri dönmesi için önemli" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlara da değinen Çavuşoğlu, "DEAŞ'ı temizlediğimiz gibi bu örgütleri de temizlemek için operasyonumuza devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsünün (ISPI) ev sahipliğinde, Roma'da bu yıl 8'incisi düzenlenen MED Akdeniz Diyalog Forumu'na katıldı. Forum kapsamında "Özel Diyalog" oturumuna iştirak eden Çavuşoğlu, bölgesel ve uluslararası gelişmelere dair soruları yanıtladı.

"BÖLGEDE YAŞANAN KRİZLER FIRSATLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR"

Bölge ülkeleriyle ilişkilere değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu noktada önemli rol oynadığını, bölgede yaşanan krizlerin fırsatları da beraberinde getirdiğini söyledi.

İsrail'de yeni bir hükümetin kurulmasından yararlanarak ilişkileri normalleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, bu normalleşmenin, Filistin davasına ihanet olarak algılanmasının veya Filistin davası pahasına olarak düşünülmesinin yanlış olacağını söyledi. Çavuşoğlu, "İsrail, Filistin konusundaki tutumumuzun değişmeyeceğini biliyor" ifadesini kullanırken, bu normalleşmenin, her iki tarafa ve bölgeye katkı sunduğunu kaydetti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Çavuşoğlu, "İlkbahardan önce müzakere masası konusunda daha net bir tabloya sahip olacağımızı düşünüyorum. Pes etmeyeceğiz, çabalarımızı sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"BU SAVAŞ NASIL SONA ERER, BU CEVAPLAMASI ZOR BİR SORU"

Ukrayna-Rusya savaşının nasıl sona ereceği sorusu üzerine Çavuşoğlu, "Bu savaş nasıl sona erer, bu cevaplaması için zor bir soru. Çünkü bu şu an çok çetrefilli bir durum. Biz iki dışişleri bakanını Antalya'da bir araya getirdiğimizde, özellikle de martta İstanbul'da buluştuklarında daha kolaydı" yanıtını verdi.

(AA-DHA)