Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yle iş birliğinin Yunanistan'ın yararına olacağını kaydederek, "Sorunlar varsa en azından bazılarını müzakere ederek çözebiliriz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'ndan Yunanistan açıklaması: Sorunlar varsa en azından bazılarını müzakere ederek çözebiliriz
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'yle iş birliğinin Yunanistan'ın yararına olacağını belirten Çavuşoğlu, "Sorunlar varsa en azından bazılarını müzakere ederek çözebiliriz. Biz bunu her zaman var olduğumuzu istişari görüşmeleri tekrar başlatarak gösterdik" dedi.

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunduğu Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Kıbrıs sorunu karşısında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın ortak bir tutum içinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Ada'da yeni müzakere sürecinin başlaması ve müzakerelerin de başarılı olabilmesi için gereken bellidir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit statüsü tescil edilmelidir. Kıbrıs Türk halkı bu haklara zaten sahiptir. 1960'ta teyit edilen ama daha sonra gasp edilen bu haklar, en başından bu yana Kıbrıs Türk halkının var olan hakkıdır. Dolayısıyla bu haklar inkar edilemez. Bunu inkar etmek Kıbrıs Türk halkının kimliğini ve özünü inkar etmek demektir. Buna da müsaade etmemiz mümkün değil" diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Bundan sonra bir müzakere olacaksa iki toplum değil iki devlet arasında olacaktır" ifadesini kullanarak, bu müzakerelerde statülerin eşit olması gerektiğini belirtti.

Basın toplantısının soru cevap kısmında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, "Rum halkı da Maraş'taki mülkünü kullanmak istiyor ve en doğal hakkıdır. Biz de zaten Rum halkı da hakkını kullanabilsin, mülkünü kullanabilsin diye KKTC'nin bu açılımını destekliyoruz" diye konuştu.

YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ABD Senatosu'nda Türkiye'ye yönelik yaptığı açıklamaları hatırlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin alacağı savunma sanayisi ürünlerinin verilip verilmemesi için lobi yapması kabul edilebilir bir davranış değil" değerlendirmesinde bulundu.

Eski emekli askerin, Türkiye'ye yönelik açıklamalarına değinen Çavuşoğlu, "Geçmişte görev yapmış askerlerin sözlerine cevap vermeye gerek var mı? Eğer geçmişte üst düzey subaysa, cesareti varsa o zaman yapardı. Yani öyle boş laflarla kendilerine avutmalarına gerek yok" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'yle iş birliğinin Yunanistan'ın yararına olacağının belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Sorunlar varsa en azından bazılarını müzakere ederek çözebiliriz. Biz bunu her zaman var olduğumuzu istişari görüşmeleri tekrar başlatarak gösterdik" diye konuştu.