Bakü’de açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dağlık Karabağ’daki anlaşma konusunda, “Anlaşmanın 5. maddesi gereği ortak gözlem merkezi açma konusunda Rusya ile mutabakata vardık" dedi.

Çavuşoğlu: Ortak gözlem merkezi için Rusya ile anlaşmaya vardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlediği basın toplantısında, Dağlık Karabağ'da 44 gün süren çatışmaların ardından imzalanan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Rusya ile Türk-Rus gücünün ateşkesi izleme konusunda anlaşmaya varıldığını söyleyen Çavuşoğlu, nihai belgenin iki ülkenin savunma bakanları tarafından dün imzalandığını kaydetti ve Rusya'dan gelecek heyetle birlikte ayrıntıların netleştirileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, Rusya ile gözlem merkezi açma konusunda anlaşmaya varıldığını da bildirdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

‘ANLAŞMANIN ÖNEMİ, TOPRAKLARI GERİ ALMAK’

“Azerbaycan sahada gücünü göstermesine rağmen masada çözümü kabul etmiştir. Azerbaycan’ın istediği bir şey var 30 yıldır işgal altındaki topraklarını geri almak. Şu anki anlaşmada tüm rayonların Azerbaycan’a verilmesi bir takvime bağlandı. Biz Azerbaycan’ın yanında olacağız. Evet ateşkes olsun ama ateşkesi kimin bozduğunu görüyorsunuz. İşgal altındaki topraklar geri verilmediği sürece ateşkes olmaz. Bu anlaşmanın önemi, can Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını somut bir takvimde geri almak. Rusya’nın buradaki rolü de önemli. Anlaşmanın 5. maddesi gereği ortak gözlem merkezi açma konusunda Rusya ile mutabakata vardık. Sayın Erdoğan, Putin’le [görüştü], ben Sayın Lavrov ile görüştüm.

Rusya ile ateşkesi izleme konusunda anlaşmaya vardık. Nihai belgeyi dün Akar ve Şoygu imzaladı. Rusya'dan gelen heyetle ayrıntıları konuşacağız. Bu merkez, Azerbaycan topraklarında, Azerbaycan'ın uygun gördüğü yerlerde olacak. Bu merkez, denetim ve gözetleme merkezi tabii ki önemli işlevler görecek. Mutabakatı ihlal eden eylemleri tespit edecek.

'EĞER İHTİYAÇ DUYULURSA KARABAĞ TEZKERESİ MECLİSE GELİR'

Eğer ihtiyaç duyulursa Meclis'e 'Karabağ tezkeresi' gelir ve geçer. En son olarak Libya'ya meclisten tezkere geçti. Bunun hukuki boyutlarını Meclis'le değerlendiririz. Söz konusu Azerbaycan olursa gazi Meclisimiz büyük bir şevkle böyle bir talebi destekleyeceğini düşünüyorum.

İşgal edilmiş Azerbaycan topraklarının tamamı Azerbaycan'a verilecek. Bu anlaşmanın altında Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın imzası var mı? Var. O ülkeyi de bağlar. Daha önce ateşkes yaptık yine bozarız derlerse 3 defa bozdular, bedelini ödediler. Böyle bir durumda bedelini öderler. Azerbaycan kan dökmeye hevesli değil.

Bu süreçten Minsk üçlüsünün ders çıkarması gerekiyor, özellikle Fransa'nın. Ateşkesten sonra bile taraflı açıklamalar yapıyorlar."