Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK'nin 2 Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu kaçırdığı iddiasını doğruladı

Çavuşoğlu, PKK’nin 2 MİT mensubunu kaçırdığını doğruladı

PKK'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinde 2 MİT elemanını kaçırdığı iddiasına ilişkin hükümetten ilk açıklama geldi. Çavuşoğlu, ağustos ayında ortaya gündeme gelen konu için PKK ile kurulan bir bağlantı olmadığını söyleyerek iddiayı doğruladı.

Gazete Karınca'nın aktarımına göre, Çavuşoğlu Al Monitor’ün, “PKK’nin Irak’ın kuzeyinde iki üst düzey Türk istihbarat yetkilisini kaçırıp Kandil dağlarındaki üssüne götürdüğüne dair bilgiler geliyor. MİT Başkanı Hakan Fidan’ın görüşmeler yapmak için Erbil’e gidebileceği söyleniyor. Ankara bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyor?” sorusuna şu ynaıtı verdi:

"PKK yerel yetkilileri, sıradan sivilleri, doktorları, polisleri ve herkesi kaçırdı. Bu yüzden bir terör örgütü. Elbette kurumlarımız, PKK’nın kaçırdığı tüm vatandaşlarımızın geri getirilmesi için çalışıyor; ancak ülkemizin, bizim bahsedilen iki kişiyi geri getirmek için PKK ile kurduğumuz doğrudan bir bağlantı yok."

NE OLMUŞTU?
Türkiye'nin, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Ankara Temsilcisi'ni sınır dışı etmesinin arkasında PKK'nin operasyona giden MİT mensuplarını kaçırmasının yattığı belirtilmişti.

KYB Sözcüsü Sedi Ahmet Pire, MİT’in Süleymaniye kent sınırlarında PKK'ye karşı operasyon yapmak istediğini, ancak başarısız olduğunu söylemişti. İddiaya göre Ankara da operasyonun başarısızlıkla sonuçlanmasından KYB’yi sorumlu tuttu ve temsilciliğini kapattı.

KCK üyesi Diyar Xerib de, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bazı MİT elemanlarının Irak Kürdistan Bölgesi’nde yakalandığı” duyurmuştu.

PKK’den ikinci açıklama ise PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu tarafından yapılmıştı. Karasu, “2 üst düzey MİT mensubu, 2 bölge sorumlusu dahil 20 kişi elimizde” demişti.