Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin prensip olarak tek taraflı yaptırımlara katılmadığını belirterek, “Bu yüzden Rusya ile ticaretimiz devam ediyor. Ancak Rusya'nın asla yaptırımları baypas etmesine izin vermiyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu: Rusya'nın yaptırımları baypas etmesine izin vermiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşında iki ülkenin de kabul edeceği müzakere edilmiş bir barışa ulaşmak gerektiğini belirterek, "Bir diyalog gerçekleşiyor ve biz de elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Slovenya'da düzenlenen 17. Bled Stratejik Forumu'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupa'da kaç Avrupa var?" başlıklı panele konuk oldu.

Rusya-Ukrayna savaşının er ya da geç bir aşamada sona ereceğini ancak ne kadar süreceğinin bilinmediğini ifade eden Çavuşoğlu, "Peki biz bu savaştan dersler çıkaracak mıyız?" sorusunu sordu.

Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerin durgunlaştığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Avrupa hükümetlerini zorlayacak bazı adımlar atacağı haberlerine ilişkin Çavuşoğlu, "Bu çözüm aslında ilk baştaki haftalarda çok daha kolay olabilirdi. Şimdi aslında müzakere edilmiş bir çözüme ulaşabilmek o kadar kolay değil. Maalesef bazı şeyler değişti. Bizim gerçekten gördüğümüz bu. Buça’dan gelen tablolardan sonra birçok şey değişti." dedi.

Çavuşoğlu, iki ülkenin de kabul edeceği müzakere edilmiş bir barışa ulaşılması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama aynı zamanda Ukrayna için adil bir barışçıl çözüm olması gerekiyor. Neyi kastediyoruz? Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım. Peki şimdi müzakere masasına geri dönebilirler mi? Bu kadar kolay mı? Ve bu yeni gerçekler aslında kesinlikle müzakerelerin ilerleyen aşamalarında etkili olacaklar. Kırım ve Donbas’ın statüsüyle ilgili olarak konumları bile değişti. Dolayısıyla o kadar kolay değil. Evet bir diyalog var. Bir diyalog gerçekleşiyor ve biz de elimizden geleni yapıyoruz. Her iki tarafa erişim sağlıyoruz."

"UKRAYNA'YA DAHA FAZLA DESTEK VERİYORUZ"

Türkiye'nin her iki tarafa da erişiminin ve ilkeli bir duruşunun olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Belki Ukrayna'ya buradaki birçok NATO müttefikinden daha fazla destek veriyoruz. Ama aynı zamanda Rusya'yla da bir diyalog içindeyiz ve bu diyalog da meyvelerini veriyor. İşte bu nedenle zaten iki kere bir araya gelmelerini sağladık ve bu tahıl anlaşması işe yaradı." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kiev ve Moskova yönetimleriyle arka planda çeşitli kanallarla diyaloğu devam ettirdiğine işaret ederek, baştan beri bu kanalların olduğunu ve zaman zaman da olacağını söyledi.

"Türkiye’nin Rusya ile ticareti artırarak savaşın sürmesini desteklediği" iddialarına da değinen Bakan Çavuşoğlu, bu kapsamda Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni tamamen uyguladığını, Türkiye’nin hava sahasını Rus askeri uçaklarına kapattığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin prensip olarak tek taraflı yaptırımlara katılmadığını söyleyerek, "Bu yüzden Rusya ile ticaretimiz devam ediyor. Ancak Rusya'nın asla yaptırımları baypas etmesine izin vermiyoruz. Bu çok açık ve çok şeffaf." dedi.

Rusya ile ticaretin artış gösterdiği iddialarına ise Çavuşoğlu, "Neden? Çünkü biz doğal gazımızın yüzde 45’ini Rusya’dan ithal ediyoruz. Ve gaz fiyatları üçe katladı. Bu yüzden ana neden enerji fiyatlarının artması." ifadelerini kullandı.