Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Almanya'ya gitti. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, seyahat uyarısının akrabalarını ziyaret etmek isteyen insanlar için geçerli olmadığı söyledi

Çavuşoğlu, seyahat uyarısının kaldırılmasını talep etmek için Almanya'ya gitti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün Berlin’de Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Maliye Bakanı Peter Altmeier‘le bir araya geldi.

Ziyarete Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin de katılacağı ve Almanya’da koronavirüs salgınına karşı verilen mücadeleyi yönlendiren kurumlardan Robert Koch Enstitüsü’nü ziyaret ederek, istişarelerde bulunacağı öğrenildi.

SEYAHAT UYARISININ KALDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Türkiye heyeti Türkiye’de koronavirüsü salgını konusunda yaşanan gelişmeler ve alınan önlemleri aktarmayı hedeflediği ve Almanya’nın Türkiye’ye seyahat uyarısını talep etti.

15 Haziran itibarıyla AB üyesi ülkeler, Schengen ülkeleri ve İngiltere’ye yönelik seyahat uyarılarını kaldıran Almanya, Ankara’nın yoğun girişimlerine rağmen bu konuda Türkiye’ye bir istisna getirmemiş, tersine Türkiye’ye 31 Ağustos’a kadar seyahat uyarısı yaparak, ‘riskli ülkeler’ listesine almıştı.

bakan-cavusoglu-almanya-da-seyahat-yasaginin-kaldirilmasini-talep-edecek-751943-1.
Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşmek üzere Bakanlığa gitti

ALMANYA HİDROKSİKLOROKİN TEDAVİSİNİN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTEYEBİLİR

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Der Spiegel dergisi, Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayanarak verdiği bir haberde, Türkiye'de koronavirüsü tedavisinde etken maddesi hidroksiklorokin olan ilaçların kullanıldığını, bakanlığın Türkiye'ye seyahat uyarısının kaldırılması için bu tedavi yönteminin sona erdirilmesini isteyeceğini iddia etti. Almanya'da koronavirüs tedavisinde hidroksiklorokin kullanılmasına izin verilmiyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, dün (1 Temmuz) yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yönelik getirilen seyahat uyarısının kaldırılması konusunda yeni bir kararın alınmasını bekleyip beklemediğine ilişkin soruya cevap vermişti. Maas, “Bilgi alışverişinde bulunacağız. Bu başkalarına da uygulanan ve uyguladığımız kriterlerle ilgili olacak. Elbette daha fazla bilgiyle Türkiye'deki durumu daha iyi değerlendirmenin mümkün olacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

GÖRÜŞME SONRASI İKİ BAKANDAN ORTAK AÇIKLAMA

Almanya'da mevkidaşı ile bir araya gelen Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sonrası Heiko Maas'la ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Maas ve Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Mevlüt Çavuşoğlu:

"Almanya'nın AB dönem başkanlığını tebrik ediyorum. Doğu Akdeniz, Ege, Kıbrıs konularında Almanya daha dönem başkanlığını üstlenmeden girişimlerde bulundu. Biz de buna olumlu yaklaştık. Var olan sorunları da diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz. Biz kimsenin hakkını ihlal etmiyoruz, kimse Türkiye'yi görmezden gelsin istemiyoruz.

Libya'da kalıcı bir ateşkes ve siyasi çözüm, tek çözümdür. Berlin'de Hafter'in gerçek yüzünü gördük. Libya için Fransa dahil diğer ülkelerle çalışmak isteriz. Almanya bizim en büyük ticaret ortağımız. Biz güvenli bir ortamda Almanya'dan ve diğer ülkelerden gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız."

Heiko Maas:

"Suriye'de Türkiye'nin rolü çok büyük. Koronavirüste bölgesel rakamların önemli olacağını düşünüyoruz. Avrupa genelinde bir çerçeve oluşturduk ve bu doğrultuda hareket etmek istiyoruz.

Robert Koch Enstitüsü'nün risk kategorileri göz önüne alınmaktadır. Burada bir açılım olmasını istiyoruz. Genel olarak Türkiye'ye seyahat açısından, akrabalarını ziyaret etmek isteyen insanlar için seyahat uyarısı geçerli değildir."