Suriye'de yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Son saldırılarda Rusya'nın ve ABD’nin de sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Suriye’deki saldırılarda Rusya'nın da ABD'nin de sorumluluğu var

Suriye'nin Kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi'nde gerçekleşen çatışmaların ardından açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Son saldırılarda Rusya'nın ve ABD’nin de sorumluluğu var” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres, Ankara'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada Suriye’de yaşanan son çatışmaları değerlendiren Çavuşoğlu,"Son zamanlarda bu tür saldırıları görmeye başladık. Her iki ülkede bu töreristleri en az 30 km güneye çıkaracaklardı. Rusya, Tel Rıfat ve Münbiç'i temizleyecekti. Bu sözler tutulmadı” dedi.

Son saldırılarda Rusya'nın ve ABD’nin de sorumluluğu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Sözlerinde durmadılar. ‘Saldırıları kınıyoruz’ diyorlar peki bu silahları kim veriyor sen eğitiyorsun, sonra göstermelik bir kınama açıklaması yapıyorsun. Bu teröristler burada olduğuna göre bizim de yapmamız gereken nedir kendi göbeğimizi kendimiz kesmemizdir. Temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

'YAKINDA AFGANİSTAN'I ZİYARET EDECEĞİM'

Afganistan’da insani yardımlar için angajmana girilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, sistemin çökmesi durumunda “bundan terör örgütlerinin yararlanacağını” söyledi. IŞİD-Horasan örgütünün yaptığı saldırıları hatırlattı.

Böyle bir kriz durumunda da milyonlarca Afganın göç edeceğini ve yeni bir göçmen kriziyle karşı karşıya kalınacağı konusunda uyarıda bulunan Çavuşoğlu, kapsayıcı bir yönetim oluşturulması ve istikrarın sağlanması için “Taliban yönetimine telkinlerde bulunduklarını” kaydetti. Çavuşoğlu ayrıca yakın zamanda Afganistan’ı ziyaret edeceklerini belirtti.

AA