CHP’li Bekaroğlu, özel sektörü baş aktör yapacak yeni Çay Kanunu’nu Ulusal Çay Konseyi Başkanı Mehmet Erdoğan’ın hazırladığını iddia etti.

Çay Kanunu’nda Mehmet Erdoğan izi
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın ilk imza sahibi olduğu Çay Kanunu Teklifi, Salı günü TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Sözleşmeli tarım modelinin çay üretiminde de uygulanmasını öngören teklifle, yaş çay fiyatının çoğunluğu özel sektör temsilcilerinden oluşan Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Teklifle ayrıca çay ithalatının ve ihracatının da önü açılıyor.

Çay üreticilerinin yoğun tepkisini çeken teklifin, “AKP’nin seçim kazanma umudunu tamamen yitirmesinin bir işareti olduğunu" bildiren CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Eğer Rize’den de Türkiye’den de umutları olsaydı asla tüm üreticileri özel sektörün insafına bırakacak kanun teklifini TBMM’ye sunmazlardı. Mesut Yılmaz’ın Başbakan olduğu dönemden beri bu teklif için uğraşan çay kartelleri, sonunda somut bir aşamaya geldiler” diye konuştu.

Yazıcı tarafından hazırlandığı bildirilen kanun teklifinin aslında kendisi de bir özel çay işletmesi sahibi olan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köylüsü, Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’ın “katkısıyla” hazırlandığını söyleyen Bekaroğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bu kanun teklifi, çay kooperatiflerine ve derneklere sorulmadan hazırlandı. Uluslararası çay pazarından pay alma ve ihracat ile ithalat hedefinin ete kemiğe büründüğünü görüyoruz. Artık çay fiyatlarını ÇAYKUR yerine özel sektörün belirleyecek olması demek tıpkı tütünde, ayçiçeğinde ve pamukta olduğu gibi düşük tutarlarla üreticileri süründürmek, ektiğine pişman etmek ve zarar ettirmek demektir” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet BekaroğluCHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu

YABANCI ÇAY VURGUSU

Kanun teklifinin yasalaşması durumunda, üreticilerin topraklarını terk ederek kentlere göç edeceğini dile getiren Bekaroğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de tütün, uluslararası tütün kartellerinin eline geçti. Ardından harmanlama işlemiyle tütünün tadını yavaş yavaş değiştirdiler. Şimdi sırada çay var. Türkiye’deki çay piyasasını uluslararası piyasaya devredecekler. Dünyada yıllık üç, dört milyon ton dolayında çay stoku var. Onları Türkiye’ye doğru yönlendirmek için yerli çayı ithal edecekler, ayrıca bizleri yavaş yavaş harmanlama yöntemiyle yabancı çaya alıştıracaklar.”

Çay ekim ve satımına ilişkin önemli yetkilerle donatılacak Ulusal Çay Konseyi, dokuz üyeden oluşuyor. Altı üyelik, sektör temsilcileri için ayrılırken bir üye Pazar Ziraat Odası, bir üye Güneysu Ziraat Odası ve bir üye de Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcisinden oluşuyor.