Çay üreticileri, 12 Mayıs Perşembe günü saat 14.30’da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde toplanarak bölgede toplanan imzaları temsil edecek ve basın açıklaması gerçekleştirecek. Yapılan açıklamada, "Hasat dönemi maliyetleri yüzünden daha da borçlanacağız. Üretici arkadaş… Çaresiz değiliz. Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız" denildi.

Çay üreticileri ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'ne yürüyecek: "Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız"

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Çay üreticileri, alın terine sahip çıkmak için ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önüne yürüyor.

Çay Üreticileri Meclisi Trabzon'un Of ilçesinde bileşenleri ile 2’nci toplantısın gerçekleştirdi. Toplantıda basın açıklaması yapılması kararı alındı. Alınan karar ile birlikte üreticiler 12 Mayıs Perşembe günü saat 14.30’da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde toplanarak bölgede toplanan imzaları temsil edip basın açıklaması gerçekleştirecek.

Çay üreticileri Meclisi Of’ta gerçekleştirdikleri toplantıda üreticilerin sorunlarına dair başlattıkları çalışmalar değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda 12 Mayıs'ta bir kolu Trabzon’dan diğer kolu Kemalpaşa ilçesinden başlayarak ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde bölgede toplanan imzaları teslim ederek basın açıklaması yapılması kararı alındı.

Çay Üreticileri Meclisi’nin “Çay üreticisi hakkını arıyor, çay üreticisi adalet istiyor. Çay üreticisi örgütleniyor, çay üreticisi talep ediyor” başlıklı yayımladığı çağrı metninde “Çiftçi arkadaş… Ülkemiz derin bir ekonomik kriz içinde her gün, başta temel gıda maddeleri olmak üzere tük tüketim malzemelerine zam geliyor. Geçen yılla kıyasladığımda gelirlerimiz eridi, alım gücümüz ¼ oranında düştü. Temel gelir kaynağımız olan yaş çay hasadı için tarlalara gireceğiz. Ancak hasat başlamadan daha gübreleme döneminde gübre alımı için borçlandık. Hasat dönemi maliyetleri yüzünden daha da borçlanacağız. Üretici arkadaş… Çaresiz değiliz. Örgütlenip sesimizi duyurmak zorundayız. Bu anlayışla bölgede çay üreticileri olarak taleplerimizi içeren imza metni hazırladık. Topladığımız imzaları ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'ne ulaştıracağız” denildi.

Çağrıda ayrıca şu talepler sıralandı:

>> "Yaş çayda taban fiyat uygulanmalıdır. Yaş çay taban fiyatı 9.00 TL olmalıdır. Organik yaş çay fiyatı konvansiyonel çayın iki katı olmalıdır.

>> Çay, gübre vb. girdi fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı üreticisi enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.

>> Çay üreticisi, özel sektör karşısında korunarak, taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.

>> Halktan gizli hazırlanan özel sektörü koruyan ‘Yaş Çay Yasa Tasarısı’ geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.

>> Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.

>> Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.

>> Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır."

Çay Üreticileri Meclisi tarafından yayımlanan çağrı metninin sonunda, 12 Mayıs Perşembe günü saat 14.30'da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nün önünde olunacağı ifade edildi.