Rize'de sorunlarını dile getiren çay üreticileri ve ÇAYKUR çalışanları "Çay üreticilerinin bankalardaki promosyonları yirmi yıldır ödenmiyor. Bu promosyonlar kimlerin cebine giriyor, kimler bunlardan nemalanıyor," diye sordu.

Çay üreticileri: Hangi üretici bu fiyata gübre alabilir, hangi üretici mazota para yetiştirebilir

Çay üreticileri ve ÇAYKUR çalışanları Rize'de bir araya gelerek taleplerini dile getirdi.

"Çayda tavan fiyat belirlenince üretici hepten perişan oluyor," diyen üreticiler, "Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil. Çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlensin. Gerçek anlamda bir taban fiyat belirlenmiyor, üreticiler tüccarın kucağına itiliyor," ifadelerini kullandı.

Çay üreticileri adına konuşan DİSK Gıda İş Sendikası Başkanı Seyit Aslan, şunları söyledi:

"Değerli basın emekçileri, cefakar üretici arkadaşlarım. Bize desteğe gelen tüm kurum ve kuruluşların temsilcileri, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor. Zamla yatıyoruz, zamla kalkıyoruz. Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası. Gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022 çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor. Hangi üretici bu fiyata gübre alabilir, hangi üretici mazota para yetiştirebilir. Bu yıl gübre ve mazot fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle çok zor günler yaşayacağız.

Çaylıkların bakımı temizlenmesi, ilacı, toplama ücretlerini eklediğimizde korkunç bir maliyet çıkıyor. Tüm bu maliyetlere karşı çaya biçilen alım fiyatı ise maliyetleri karşılamıyor. Bir de çayda tavan fiyat belirlenince üretici hepten perişan oluyor. Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil. Çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlensin. Gerçek anlamda bir taban fiyat belirlenmiyor, üreticiler tüccarın kucağına itiliyor.

Çaykur belirlediği tavan fiyatla çay üreticisini mağdur etmeye devam ediyor. Şimdi soruyorum sizlere, çay üreticisi mutlumu, ürettiğinin karşılığını alıyor mu? Tabii ki hayır.

Çay üreticisinin önünde fazlasıyla engel var. Kota ve kontenjan uygulaması nedeniyle çayımızı tüccara götürmek zorunda kalıyoruz. Tüccar ne yapıyor taban fiyat belirlenmediği için en düşük fiyatı veriyor. Sadece düşük fiyat değil aldığı çayın karşılığını kuru çay olarak ödeyerek bize satış yapıyor. Emeğimiz ve alın terimiz değersizleşiyor. Bunu için diyoruz ki kota ve kontenjan kalksın, tüm yaş çay Çaykur tarafından alınsın.

Gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz. Gübrede KDV’nin sıfırlanmasını, üreticiye gübre desteği verilmesi istiyoruz. Sadece gübrede KDV sıfırlanması yetmez. Çay üreticilerine 1 Nisan itibarıyla hektar başına üretim desteği verilmesini talep ediyoruz.

Çay üreticilerinin bankalardaki promosyonları yirmi yıldır ödenmiyor. Bu promosyonlar kimlerin cebine giriyor, kimler bunlardan nemalanıyor. Çay üreticilerinin bankalardaki promosyon paralarının üreticilere ödenmesi istiyoruz. Bizim olan hakkımız biz çay üreticilerine verilmelidir.

Çay üreticisi olarak, mevsimlik işçilerle sorunlarımız ortak, çay üretici ile çay işçisi aynı emeği veriyor. Çayın gerçek değerinin verilmesini, mevsimlik işçilerin kadroya alınmasını istiyoruz. Hepimizin evinde, çocuğumuz, eşimiz, komşumuz, bir yakınımız mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Bu duruma son verilmesini istiyoruz."