Hopa’da çay üreticileri ÇAYKUR fabrikası önünde eylem yaparak, taleplerini dile getirdi.

Çay üreticileri isyan etti: Kota ve kontenjana son

Ekonomi Servisi

Çay sezonunun başlamasının üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen ÇAYKUR, çay alımlarında kontenjan uygulamaya başladı.

Sezonun başında dekar başına alınan çayın 17 kilograma düşmesine tepki gösteren üreticiler Artvin Hopa’da çay fabrikası önünde bir araya geldi. Fabrika müdürü ile konuşan üreticiler ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ile görüşme talep etti. Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi’nin de katıldığı eyleme 300’ün üzerinde çay üreticisi katıldı.

Fabrika önündeki eyleme katılan çay üreticisi Yılmaz Hacımuratoğlu, şunları söyledi:

“Günlük dekar başına çay alımını 27 kiloya düşürüldü. Bu üreticinin 40 günde çay toplaması anlamına geliyor. Ama 40 güne ikinci sezon gelecek. Çay dalında bozulacak. Elimizde çaylarımı kaldı. ÇAYKUR’a veremeyince özel sektöre vermek zorunda kalıyoruz onlarda üreticinin zor durumunu kullanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3,85 lira olarak açıkladı çayın taban fiyatını. Biz bu fiyatı az buluyorduk. Çünkü Gübre fiyatı yüzde 70 arttı. Biz devletin verdiği taban fiyatı az bulurken ÇAYKUR’un uyguladığı kota ve kontenjan nedeniyle çay elimizde kaldı.

cay-ureticileri-isyan-etti-kota-ve-kontenjana-son-879976-1.

Özel sektör fırsata çevirdi işi. Yaş çayın kilosunu 2,85 liraya almaya başladı. Üstelik bir sene sonra ödeme veya yarısını kuru çay olarak veriyor. Yıllardır kotanın kontenjanın kaldırılmasını istiyoruz. Çayda sömürünün sona ermesini isitoruz. Geldik fabrikanın önündeyiz ve bekliyoruz. Fabrika müdürüyle görüştük ama biz genel müdürle görüşmek istiyoruz. ÇAYKUR, Varlık Fonu’na devredildi hesapları kitapları artık kamuoyuna açıklanmıyor. Zarar ettiği söyleniyor ama bize neden zarar ettiği açıklanmıyor. Çay üreticilerinin emekleriyle, alın teriyle kurulan ÇAYKUR’un özelleştirilmesine karşı çıkıyoruz”

cay-ureticileri-isyan-etti-kota-ve-kontenjana-son-879975-1.

cay-ureticileri-isyan-etti-kota-ve-kontenjana-son-879977-1.
Kemalpaşa