AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı çay alım fiyatına tepki gösteren Çay Üreticileri Meclisi’nden yapılan açıklamada, “Açıklanan bu fiyatla size nefes aldırmayacağız; kota-kontenjan uygulamaları ile 3 liraya özele çay sattırarak sizi ölüme mahkum edeceğiz diyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Çay üreticilerinden Erdoğan’ın açıkladığı alım fiyatına tepki: Yaşamayın diyorlar!

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize’deki açılış programında açıkladığı yeni sezon yaş çay alım taban fiyatı üreticiyi memnun etmedi.

Yıllık yaşanan yüksek enflasyon artışı ve çay üreticilerinin kullandıkları gübre fiyatlarında yaşanan 3 katı artış nedeniyle yaş çay alım fiyatında üreticinin beklentisi yaklaşık 9-10 lira civarındayken artışın 6 lira 70 kuruşta kalması üreticilerin tepkisine yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatın yüzde 73'ü artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan desteklemeyi de yüzde 130 artırarak 30 kuruşa çıkardıklarını söylemesi üzerine Çay Üreticileri Meclisi tarafından açıklama yapılarak “Yaş Çay taban fiyatının 9 TL olarak açıklanmasını isteyen üreticileri hiçe sayarak açıklanan bu fiyat, çay tarımını bitirmenin, özel sektörü korumanın yoludur” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Çay gübresinin yüzde 200, çay tarımında kullanılan temel girdilerin yüzde 150, çarşı-pazarın cep yaktığı dönemde; çay fiyatının 6.70 kuruş açıklanması çay üreticisine yaşamayın demektir.

6.70 diye açıklanan fiyat özel sektörü korumaktır. Açıklanan fiyat taban fiyat değil, özel sektöre istediğiniz fiyattan çay alabilirsiniz demektir.

Yaş Çay taban fiyatının 9 TL olarak açıklanmasını isteyen üreticileri hiçe sayarak açıklanan bu fiyat, çay tarımını bitirmenin, özel sektörü korumanın yoludur.

Açıklanan bu fiyatla size nefes aldırmayacağız; kota-kontenjan uygulamaları ile 3 liraya özele çay sattırarak sizi ölüme mahkum edeceğiz diyorlar.

Çay üreticileri, artık dağınık değil. Biz biliyoruz ki, mücadelemizle taban fiyatı yükselttik. Daha çok mücadele etmek zorundayız Meclislerimizle; devletin fiyat politikası, kota kontenjan ve özel sektörün sömürüsü karşısında mücadeleye devam edeceğiz

Çay bizim söz bizim.”