Çay üreticisi şirketlerin insafına bırakıldı

Çay üreticisi için 2020, son zamanların en zor yılı oldu. Bir yandan salgın nedeniyle artan maliyetlere katlanan üreticiler diğer yandan beklentiyi karşılamayan Çaykur ile mücadele etmek zorunda kaldı. Üretici özel şirketlerin kapısında sürünmek istemiyor. Çaykur ise üreticiden soruna çare olacak kadar çay satın almıyor. Gerilimin devam ettiği süreçte dün Çaykur genel müdür vekili ve aynı zamanda AKP Rize İl Başkanı İshak Alim’in de abisi olan Yusuf Ziya Alim’den tehdit gibi açıklama geldi. Açıklamasında bayram boyunca yeterli alımın yapıldığını izleyen günlerde ise alım miktarının düşürüleceğini söyleyen Alim böylece özel şirketlerin ekmeğine yağ sürdü.

Fırsattan faydalanan özel şirketler alım miktarının düşeceğini öğrenince yaş çayın kilosunu 2,6 liraya kadar düşürdü. Buna karşın Çaykur’un ilan ettiği alım fiyatı 13 kuruşluk desteklemeyle birlikte 3,4 liraydı. Böylece Çaykur kendi ilan ettiği fiyatı da boşa düşürmüş oldu.

Yusuf Ziya Alim’in açıklaması şu şekilde;

“19 Mayıs’ta başladığımız ve Bayramda da kesintisiz çay alımı yaptığımız bu günlerde en son 12.500 ton ve bir öncesi gün de 9.500 ton yaş çay alımı yapılarak işleme kapasitemizin çok çok üzerine çıkılmıştır. Şu ana kadar uyguladığımız dengeli, kontrollü kontenjan miktarlarının devamı için çay alımlarımızın bu rakamların altında gerçekleşmesi gerekmektedir.

Üreticilerimiz henüz taze olan çaylarını acele etmeden, alım ekibimiz ve kendilerini zor duruma düşürmeden toplamaya devam ettikleri sürece bu günlerde uyguladığımız günlük yaş çay alım kontenjanına devam edilebilecektir.

Aksi durumda ise kaliteli ürün alımı ve üretimi için mecburen daha düşük kontenjan uygulamalarına gidileceğinden acele etmeyelim, Çaykur kota miktarı kadar çay alımı yapacaktır.”

Açıklamada acele etmeyelim denmekle birlikte yaş çay depolayacak imkanı bulunmayan veya borç ödemelerinin vadesi gelen üreticiler özel şirketlerin yolunu tuttu. Böylece henüz çay hasadının ikinci haftasında çay fiyatı 2,6 liraya kadar geriledi. Bu fiyat geçen yıl Lipton’un 2,9 liralık fiyatının dahi altında.

RİZE VALİSİNİN DERDİ UMRE ZİYARETİ

AKP Rize İl Başkanı İshak Alim, bölgenin yerel televizyonu Çay TV’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Programın kapanacağı esnada ise programın sunucusuna mesaj gönderen Rize İl Valisi Kemel Çeber’den ilginç bir istek geldi.

Sunucu gelen mesajı, “Sayın valimizin bir mesajını okuyarak kapatmak istiyorum. Diyor ki: ‘Sayın başkanımızdan artık pandemi bittikten sonra bir hediye bekliyorum. Mesela Umre seyahati olabilir. Rizeliler de şahit olsun. Özellikle bu ortamda konuşmak istedim’ diyor. Bunu da iletmiş olalım” şeklinde aktardı.

Öte yandan Çaykur genel müdür vekili Yusuf Ziya Alim’in aynı zamanda AKP Rize İl Başkanı İshak Alim’in de abisi olması dikkat çekti.