ÇAYKUR’da patlama ölümle sonuçlandı

Deniz GÜNGÖR

Rize Hemşin’de ÇAYKUR fabrikasında meydana gelen patlamada işçilerden Sinan Taşkın yaşamını yitirirken, Ramazan Hacısalihoğlu ise ağır yaralandı. ÇAYKUR’da iş güvenliği önlemlerinin kâğıt üzerinde olduğunu belirten DİSK Gıda-İş Sendikası Başkanı Seyit Aslan “İşçiler deneyimsiz oldukları alanlarda çalıştırılıyor” dedi.


Rize’nin Hemşin ilçesinde faaliyet gösteren ÇAYKUR’a ait organik çay fabrikasında bir kazanın patlaması sonucunda işçilerden Sinan Taşkın olay yerinde hayatını kaybederken, Ramazan Hacısalihoğlu ağır yaralandı. Dün sabah saatlerinde vardiya değişimi sırasında meydana gelen olay sonucunda vücudunda ağır yanıklar oluşan Hacısalihoğlu ambulansa Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Patlamaya ilişkin açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Sabah vardiya değişiminde olan bir olay. 2 arkadaş varmış orada. 1’ini kaybettik, diğerinin yanıkları var hastanede yatıyor maalesef. Arkadaşlar, tutanaklarını tutuyor, neden meydana geldiği ile alakalı çalışmalarını sürdürüyor, çalışmalarını yürütüyor.

Muhtemelen su eksikliği ile alakalı. 3 kazan var yan yana ve 1’inde bu olay meydana geldi.”

Olayın ardından fabrikada üretime ara verilirken, işyeri içerisinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına dikkat çeken DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan “Yaşanan patlama bize işçilerin canının hiçe sayılarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan emekçilerin çalıştırıldığını bir kez daha gösterdi” dedi.

ÖNLEMSİZLİĞİN KANITI

ÇAYKUR’da yeterli işçi kadrosu olmadığını belirten Aslan şöyle konuştu: “Öncesinde 50-60 bin kişinin çalıştığı dönemden şu an 10 bin 250 kişiye kadar çay işçisi var. Ciddi bir kadro sorunu söz konusu” diye konuştu. Sendika olarak işçilerle yaptıkları toplantılar sonucunda, işyerlerindeki işgücünün yetersiz olduğuna dair bilgi aldıklarını aktaran Aslan “Yetersiz işgücü olduğundan sürekli işçileri farklı alanlarda çalıştırmaya başladılar. İşçilere yapacakları iş konusunda bir eğitim vermeden çalıştırılmalarının tehlikeli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ne yazık ki ÇAYKUR bu konuda yeterli eğitim vermiyor” ifadelerini kullandı.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasının ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Aslan “Ne yazık ki böyle bir kamu kurumunda gerekli önlemlerin alınmamış olmaması işyerinde işçilere nasıl bakıldığının bir göstergesidir. Biz bu işin takipçisi olacağız. Orada Öz Gıda-İş Sendikası etkili ancak sendika orada işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının değiştirilmesi üzerine çabası olmamasının yanı sıra işçilerin işverene itiraz etmemesi yönünde zorlamaktadır.”

İTİRAZA SÜRGÜN TEHDİDİ

Aslan “İşçi arkadaşlarımıza ‘Sizi Kemalpaşa’dan alırız, Giresun’a veririz. Giresun’dan alırız Artvin’deki fabrikaya veririz’ tehditleriyle işçiler deneyimsiz oldukları alanlardaki işleri yapmaya zorlanıyor” ifadelerini kullandı.