ÇAYKUR işçileri güvence istiyor

EMEK SERVİSİ

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), kalıcı işçi istihdam etmek yerine kâr oranını artırmak için mevsimlik işçilere yöneliyor. Yılda sadece 6 ay çalışan mevsimlik işçiler, geri kalan süre boyunca ücret alamıyor. Bu durum ÇAYKUR işçilerinin güvencesiz şartlarda çalışmasına yol açarken, ekonomik krizin vurduğu şu günlerde işçilerin yoksullukla boğuşmasına neden oluyor. ÇAYKUR emekçileri yaşadıkları sorunları ve geçim sıkıntılarını kamuoyuna duyurmak için 9 Ocak Pazar günü çay üreticileri ile beraber Rize’de toplanacak.


DİSK Gıda-iş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan, Öz Gıda İş’e bağlı ÇAYKUR işçilerinin yanında olduklarını söyledi. “ÇAYKUR’da toplam 11 bin 500’e yakın işçi bulunurken, bunların yüzde 90’a yakını mevsimlik işçi olarak çalışıyor” diyen Aslan, “Türkiye’deki birçok fabrikada çalışan mevsimlik işçiler 9 ile 11 ay çalışırken, ÇAYKUR işçileri sadece nisan ayının 20’si gibi işe başlayıp ekimin ortasına kadar çalışabiliyorlar. Aldıkları ücretler 12 aya bölününce toplu iş sözleşmeleri olmasına rağmen açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm bırakılıyorlar” ifadelerini kullandı.

Çalışmadıkları 6 ay boyunca işsizlik sigortası gibi imkânlardan da yararlanamadıklarını söyleyen Aslan, “ayrıca aldıkları ücret ve ikramiyelerden yüksek vergiler kesilerek kazandıkları paralar da ellerinden alınıyor” dedi. Öz Gıda İş’in işçilere sormadan toplu iş sözleşmesi taslağını hazırladığını da belirten Aslan, “işçiler sözleşme içeriğini hiçbir şekilde öğrenemiyor ve taslağı bilmeden imzalamak zorunda bırakılıyorlar. Sendika da yanında durmayınca işçiler sesini duyurmak için çeşitli arayışlar içerisinde” diyerek ÇAYKUR işçilerinin yaşadığı sorunları özetledi.