Dünya Caz Günü ya da International Jazz Day 30 Nisan’da 180’i aşkın ülkedeki ülkede etkinliklerle kutlanıyor. UNESCO’nun aldığı kararla 2011 yılında başlayan Dünya Caz Günü’nün hâlâ devam ettiğini görmek bile insana cesaret veriyor. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ile örgütün İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock geçen hafta etkinlik takvimini duyurdular. En büyük ilgiyi de New York‘taki Birleşmiş Milletler genel merkezinde yapılacak Küresel Konser çekti. Günümüzün en sevilen cazcılarından çoğunun aralarında olduğu kadro heyecan uyandırıyor.

Hemen aklıma, 2012’de başkent olarak İstanbul’un seçilmesi geldi. Geçen yıl kısacık bir yazıyla hatırlatmıştım. Akbank Sanat, Galatasaray Lisesi, Borusan Müzikevi ve SALT gibi mekânlarda konserler verildi, yılın All Star konserine de Aya İrini ev sahipliği yaptı. Güneşli bir sabah Aya İrini bahçesindeki basın toplantısını unutamam. Konuklar hemen önümüzde bir platformun üstündeki masaya oturmuşlardı. Yüzleri gülüyordu. İnsan yıllardır caz konserlerini izlediği ve çok sevdiği cazcılarla yüz yüze oturunca ister istemez heyecanlanıyor. Gece sahne alan müzisyenler arasında ise Al Jarreau, Branford Marsalis, John McLaughlin, Joss Stone ve Hüsnü Şenlendirici gibi isimler vardı.

İLETİŞİME TEŞVİK

Aslında, Hancock’un daha önce bir açıklamasında söylediği gibi, caz müziğinin yaygınlaşması sayesinde ülkeler arasındaki iletişimin de teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bugün o iletişime her zamankinden çok ihtiyacımız var. Sadece iletişim mi? Cazın diyalog ve diplomasi kanalıyla birlik ve barışa ulaşmadaki rolü de vurgulandı. Dümende Sunucu ve Sanat Yönetmeni olarak Herbie Hancock, Müzik Yönetmeni olarak da John Beasley var. Sanatçılar uzun bir liste oluşturuyor ama yine de bir kısmını olsun yazalım:

Youn Sun Nah (Kore Cumhuriyeti), Gregory Porter, Alune Wade (Senegal) ve Lizz Wright; piyanistler Joey Alexander (Endonezya), Helio Alves (Brezilya), Laurent de Wilde (Fransa), Hiromi (Japonya), Ray Lema (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) ve Tarek Yamani (Lübnan), kutlamaya ne kadar çeşitli ülkeden cazcıların katıldığının bir kanıtı. Davulcular Terri Lyne Carrington ile Brian Blade; basçılar James Genus, Marcus Miller ve Linda Oh (Avustralya); saksofonlarda Ravi Coltrane, David Sanborn and Erena Terakubo (Japonya); gitarda Mark Whitfield, trompetlerde ise Randy Brecker ve Jeremy Pelt var. “Ve diğerleri” diye de eklemişler.

EVRENSEL MESAJ

Katılanlar arasında ayrıca armonikada Grégoire Maret (İsviçre), arpta Edmar Castañeda (Kolombiya), vurma çalgılarda Pedrito Martínez (Küba) ve klarinette Kinan Azmeh (Suriye) de var. Konser jazzday.com, unesco.org, hancockinstitute.org, Dünya Caz Günü (International Jazz Day) You Tube ve Facebook kanallarında yayınlanacak. Doğru, gerçekten de telefon rehberine döndü ama isimler arasında ayrım yapmaya da çekindim.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Cazın, diyalogu, birbirimizi anlamamızı ve karşılıklı saygıyı güçlendiren evrensel bir mesajı var” diyor. “Dünya birçok bunalım ve çatışmadan etkilendiğine göre, bu uluslararası gün de müziğin ve kültürün barışa nasıl katkıda bulunacağının altını çizer.” Enstitü Başkanı Herbie Hancock ise, “Dünyanın pek çok yerindeki çatışma ve bölünmeleri göz önüne alınca umudum, cazın evrensel dili sayesinde bu yılki kutlamamızın bütün milletlerden insanlara yaraları sarmak, umut etmek ve barışı teşvik etmek için esin vermesidir” diye tutkuyla sevdiğimiz bu müzikten beklediklerimizi dile getiriyor.