Selda Bağcan ve Ferdi Özbeğen’den bildiğimiz “O Günler”, Ada Sanlıman’ın yorumuyla dinleyiciyle buluştu. Sanlıman, “Bu iki büyük sesle kendimi yarışa sokmadım. Kendi tarzımda söyledim, ürkmedim” diyor.

Caz müzisyeni Ada Sanlıman: O Günler ürkütmedi

Işıl ÇALIŞKAN

“Ne varsa her şey hatırımda/Sanki daha dünmüş gibi/Senden gelen senin olan/Ne varsa her şey hatırımda/Ah o günler o günler/Şimdi yabancı gibiler” daha önce Selda Bağcan’ın ve Ferdi Özbeğen’in seslendirdiği bu sözler şimdi caz müzisyeni Ada Sanlıman yorumu ile müzikseverlerin karşısında. Sözleri Ülkü Aker imzasını taşıyan O Günler şarkısının düzenlemesi ve prodüktörlüğü Genco Arı’ya ait. “Daha önce seslendirilmemiş olsaydı benim yazmak isteyeceğim bir şarkı olurdu” diyen Sanlıman ile O Günler’i konuştuk.

New York’ta School of Jazz’da eğitim aldınız. Peki caz müziğin Türkiye’de nasıl bir karşılığı var sizce?
Türkiye’nin değişen yüzünde sadece caz müziğin değil, genel anlamda kaliteli müziğin karşılık bulması giderek zorlaşıyor. Dinleyicisi ya da icracısı olmadığı için değil, müzisyenlerin konser verebilecekleri mekânların azalmasıyla da alakalı bu. Dijitalleşen dünyada dijital platformların algoritmalarının içine sıkışmış, yozlaşan bir müzik evreninde yaşıyoruz. Buna rağmen, birtakım festivallerin hâlâ var olması, az sayıda da olsa bazı mekânların olması, caz dinleyen ve icra edenlerin yüreğine su serpiyor.

İlk single’ınızı bir şarkı yazarı olarak cover parça halinde çıkarmayı tercih etmenizin nedeni nedir?
Bu single’dan önce yıllardır sahnede cover şarkılar söylüyordum. Her zaman sevdiğim, sesime uyan, tabiri caizse “giydiğim” parçaları seslendirdim. Beğendiğim bazı seslerin kendi şarkılarıyla değil, başkalarına ait şarkılarla çıkış yaptığını biliyorum. Orada da cover olmasına değil, şarkıyı nasıl yorumladıklarına bakıyorum. “O Günler”i ben kendi tarzımda yorumladım ve içime sindi açıkçası. Kendi yazdığım şarkıları da söyleyeceğim elbette.

Birçok şarkı arasından neden O Günler? Bu şarkının sizde nasıl bir karşılığı var?
“O Günler” parçası daha önce seslendirilmemiş olsaydı benim yazmak isteyeceğim bir şarkı olurdu. Selda Bağcan’ın sesinden ilk kez dinlediğimden beri bu şarkıyı seslendireceğimi biliyordum. Çıkış şarkısı olarak uğuruna inandım galiba. Ayrıca beni ilk kez dinleyeceklerin, ilk başta sesimin sakin ve huzurlu tarafıyla tanışmalarını istemiş olabilirim. Daha sonraki parçalarda sesimin bu sükûnette olacağından emin değilim…

ONLARLA KENDİMİ YARIŞA SOKMADIM

Selda Bağcan’ın ve Ferdi Özbeğen’in seslendirdiği “O Günler”i yorumlarken kaygılarınız oldu mu?

Olmadı aslında. Bu iki büyük ve özel sesle kendimi yarışa sokmadım. Her ikisinin de benzersiz sesi ve şarkı söyleme tekniği var. Ben kendi tarzımda söyledim, ürkmedim şarkıdan. En başında benimsedim ve sevdim. Bazı insanlar bu şarkıyı ilk kez benim yorumumla dinlemiş, o da enteresan. Bazıları ise kıyaslama yapmadığını ve şarkıyı benim yorumumla hatırlayacağını söylüyor. Bunları duydukça mutlu oluyorum.

Ada Sanlıman yorumu ile “modern bir O Günler” diyebiliriz sanırım. Siz bu yorumu nasıl değerlendirirsiniz dersiniz?
Modern bir “O Günler” mi bilmiyorum ama Genco Arı’nın düzenlemesiyle şarkı tazelendi, güncellendi, üstündeki toz silindi ve tekrar vitrine çıktı gibi.

Lansman konserinizde şarkıyı coverlarken kendinize has ses rengini en iyi taşıyacak mikrofonu bulmak için 20’den fazla mikrofon denediğinizi söylemiştiniz. Bunun hikâyesini dinleyebilir miyiz?
Çıplak sesimi en iyi yansıtan, deforme etmeyen bir mikrofon olsun istedik. Genco bu konuda ısrar etti. Haklıydı da; denediğimiz bazı mikrofonlar sosyal medyadaki filtrelere benziyordu; uygulandığında sizi andırıyor ama siz değilsiniz…

Genco Arı ile çalışma deneyimini nasıl anlatırsınız?
Muhteşem! Genco benim mentorum, hocam, dahası birlikte çalışırken inanılmaz bir uyum yakaladık aramızda. Aynı şekilde Burcu Arı da öyle. Birbirimizi bulduğumuza çok seviniyorum ve daha nice işler yapalım istiyorum birlikte.

Önümüzdeki projeleriniz neler?
Arayı açmadan ikince ve üçüncü single’larım gelecek. Onların üzerinde çalışıyoruz. Sonrasında pandemi ya da benzer sorunlar olmazsa sahnelerde olmaz istiyorum. Eşzamanlı olarak da yeni şarkılar üzerinde çalışacağım.