Caz müzisyeni Ceyda Özbaşarel ilk albüm çalışması Madtime Stories ile müzikseverlerle buluştu. Özbaşarel albümünde, onu rahatsız eden ve kendi kendisiyle yüzleşmesine sebep olan olaylardan esinlendiğini ifade ediyor.

Caz rüzgârının karanlık  masalları bu albümde

ÖYKÜ ÖZFIRAT

Vokal ve piyano eğitmeni, şarkıcı, kompozitör ve söz yazarı Ceyda Özbaşarel, yılların birikimini albüme dönüştürdü. Things & Records etiketi ile yayınlanan Madtime Stories isimli 9 şarkılık albüm, 8 İngilizce, 1 Türkçe parçadan oluşuyor. Sözü ve müziği Özbaşarel’e ait olan albümün düzenlemelerinde Özbaşarel ile Adem Gülşen imzası var. Müzisyen ile albümünü konuştuk.

►Müzikle ilgilenmeye ne zaman ve nasıl başlamıştınız?

Daha 5-6 yaşımdayken kendi kendime şarkılar uyduruyordum. Ortaokul ve lisede sınıftakilere şarkı söylerdim ama utandığım için yüzümü tahtaya dönüp söylediğimi hatırlıyorum. Çünkü o zamanlar okulda müzik grubu filan yoktu, en fazla koro vardı. Ayrıca okuldaki bütün müzik etkinliklerine katılıyordum. Çevre Mühendisliği okurken uzun süre farklı öğretmenlerden şan dersleri aldım. 2001 yılında da Güzel Snatlar Fakültesi Müzik Toplulukları Piyano bölümünü kazanarak ikinci üniversiteme girdim ve birincilikle mezun oldum. Daha sonra Sibel Köse ve Randy Esen’in caz workshoplarına katıldım. Sonra gerçek sesimi bulmamı sağlayan Randy ile uzunca bir süre çalıştım.

►İlk albüm çalışmanız Madtime Stories yayınlandı. Nasıl geçti albüm hazırlık dönemi sizin için?

Şarkılar bir süredir kayıt edilmek üzere bekliyordu. Başak Yavuz ile birlikte yaptığımız “Bi şarkım var!” projesi, şarkı yazmamdaki en büyük motivasyonlardan biridir. O proje sayesinde şarkı söylemek ve piyano çalmak dışında müziğin farklı bir boyutunu, yaratıcılığı keşfetmiş oldum. Başka bir evrene geçmek gibi. Albümdeki tüm müzisyenler de dostlarım olunca kayıtlar çok keyifli geçti.

►Albümdeki şarkıların hikayeleri olduğunu söylüyorsunuz. Şarkılarınızı yazarken nelerden esinleniyorsunuz?

Genellikle dünyada yaşanan beni rahatsız eden, üzen, bazen kendi kendimle yüzleşmeme sebep olan olaylardan ve bu olayların ruhumda bıraktığı izlerden esinleniyorum sanırım.

STING’İN SÖZLERİ VE MÜZİĞİ NAKIŞ GİBİ İŞLİYOR

►Dünyadan ya da Türkiye’den en çok kimleri dinlemekten hoşlanıyorsunuz?

Türkiye’de çoğunlukla caz müzisyenlerini dinliyorum. Randy Esen, Başak Yavuz, Elif Çağlar, Şirin Soysal, Aydın Esen, Alper Yılmaz, Şevket Akıncı gibi müzisyenler ve daha sayamadığım birçok isim var. Dünyada ise en çok sevdiğim sanatçı Sting; sözleri ve müziği nakış gibi işliyor. Randy Newman, Esperanza Spalding, Beady Belle gibi isimleri seviyorum. Branford Marsalis’in melodileri ise beni büyülüyor.