Ankara'daki Cebeci İnönü Stadyumu'nun yıkılarak, içerisinde cami, otopark ve millet kıraathanesinin yer aldığı millet bahçesi projesinin ihalesi dün gün gerçekleştirildi. ŞPO Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada projeye tepki gösterilerek, “Rant için iktidar her geçen gün kentsel ve doğal alanları talan etmeye devam etmektedir” denildi

Cebeci İnönü Stadyumu da ranta açılıyor: Cami, otopark, millet kıraathanesi...

BİRGÜN ANKARA

Ankara'daki Cebeci İnönü Stadyumu'nun yerine yapılacağı açıklanan millet bahçesi projesinin ihalesi dün gün gerçekleştirildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, Cebeci Stadyumu'nun yıkılarak içerisinde cami, otopark ve millet kıraathanesinin yer aldığı bir millet bahçesi projenin hayata geçirileceği belirtilerek “Rant için iktidar her geçen gün kentsel ve doğal alanları talan etmeye devam etmektedir” denildi.

ŞPO Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Rant için iktidar her geçen gün akla, bilime ve hukuka uygun olmayan ‘mega`, ‘çılgın projeler` ile kentsel ve doğal alanları talan etmeye devam etmektedir” denilerek “Ülke genelinde olduğu gibi Ankara`da da millet bahçeleri projeleri hız kesmeden devam etmektedir. Son olarak Cebeci Stadyumu`nu talan etmek için yeni bir millet bahçesi projesi ihalesi duyurulmuştur. Stadın yıkılarak, alan içerisinde cami, otopark, millet kıraathanesi, el sanatları binası, idari bina, su deposu ve giriş takları gibi kullanımların inşa edileceği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

YEŞİL ALAN DEĞİL OTOPARK

Açıklamada, “Stadın oturduğu parsel içinde inşa edilmek istenen cami millet bahçesi projesi kapsamına alınmamış, proje dışı bırakılmıştır. Cebeci millet bahçesinde yapılmak istenen esasen bir yeşil alan yaratmaktan öte yeraltı otoparkı oluşturmaktır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca ticari işletmeler, otopark alanları ve idare binası ile alanın ‘kamu kullanımına ait spor alanı’ kimliğinden tamamen uzaklaştığı aşikardır. Semt ölçeğinde spor aktivitelerinin devam ettiği bir alanın yeşil alan yaratmak vaadiyle ticari bir otopark işletmesine dönüştürülmesi kabul edilemez. Bu durum şehircilik ve planlama ilke ve esaslarına tamamıyla aykırıdır. Cebeci Stadyumu Ankara`nın yeşil alan koridorunun bir parçası ve sportif faaliyetlerin kalbi olarak, yer seçimi itibariyle Jansen planında Cebeci çayırı olarak adlandırılan alan üzerinde kurulmuştur. 50 yıldır Ankara halkına hizmet eden Cebeci Stadyumu, AVM`ye dönüştürülmesi planı ardından, şimdi de millet bahçesi projesi adı altında yıkılmak istenmektedir.

ANKARA İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER

Bilimsel kararlara dayanan, şehircilik ilke ve esasları ile kullanımı belirlenmiş, kentin yeşil aksının parçası olan Cebeci (İnönü) Stadyumu, spor faaliyetlerinin merkezi, kolektif hafızanın ve kent kimliğinin bir parçası olarak Ankara için önemli bir değerdir. Daha önce AVM projelerine karşı mücadelemiz ile ayakta durmaya devam eden Cebeci Stadyumu`nun şimdi de millet bahçesi projesi aracılığıyla talan edilmesine karşı hukuki mücadelemizi devam ettireceğimizi kamuoyuna bildiririz. Cebeci Stadyumu için köhneleştirme ve yıkım politikaları yerine, özgün değerlerinin ve kamusal niteliğinin korunduğu ve yaşatıldığı planlama kararları ve faaliyetleri gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”