Brexit sürecinde krizler bitmiyor. İspanya Cebelitarık’ın statüsünde değişiklik istediği için anlaşmayı veto edeceğini söylerken, Almanya onay vereceği açıkladı

Cebelitarık krizi

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brexit anlaşmasında Cebelitarık’ın statüsünde değişiklik yapılması talebini yineleyerek, “İspanya, Brexit anlaşmasının mevcut taslağına hayır oyu kullanacak” dedi. Cebelitarık’ın statüsünün Brexit anlaşmasında net bir şekilde belirtilmesini ve yarımada ile ilgili müzakerenin sadece İspanya ile İngiltere’ye bırakılmasını istediklerini söyledi. İspanya Başbakanı, “Ülke olarak, Cebelitarık’ın geleceğinin AB ile İngiltere arasındaki müzakerelere bağlı kalmasını kabul edemeyiz. Bu, İspanya ile İngiltere arasında müzakere edilmek zorundadır” ifadesini kullandı. Brexit taslağının 184. maddesine göre, Cebelitarık’ın statüsü de AB ile müzakere edilecek konular arasında yer alıyor.

Cebelitarık sorunu
İspanya’nın güneyindeki Cebelitarık özerk bölgesinin egemenliği 1713’te imzalanan Utrecht Antlaşması ile İspanya tarafından İngiltere’ye devredilmişti. 1967 ve 2002’de yapılan referandumlarda Cebelitarık’ın büyük çoğunlukla İngiltere’ye bağlı kalmasına karar kılınmıştı ancak yarımadada egemenlik hakkı olduğunu savunmaya devam eden İspanya’nın bu talebini özellikle Brexit sonrasında güçlendirmek istediği biliniyor. İngiltere’nin egemenliğinde bulunan ve yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı Cebelitarık’ın ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya’nın güneyindeki 6,7 kilometrekarelik kara parçası, askeri ve diplomatik gerekçelerle zaman zaman İspanya ile İngiltere arasında gerginliğe yol açıyor.

Bayrak yarışı
Brexit referandumu sonrası İspanya Dışişleri Bakanı Garcia-Margallo, “Cebelitarık’ta İspanyol bayrağının dalgalanacağı an artık daha yakın.” ifadelerini kullanmıştı. Birleşik Krallık Dışişleri Eski Bakanı Philip Hammond ise Brexit sonrası Cebelitarık’ın yanında olacaklarından, halkın arzusu olmadan bağımsızlık müzakereleri yapılmayacağından, ancak çıkarları korumanın da zorluğundan bahsetmişti.

Merkel’den İngiltere’ye destek
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman hükümetinin İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışını düzenleyen ayrılma anlaşmasını onaylayacağını belirtti. Brexit anlaşmasının pazar günü imzalanmasının beklendiğine işaret eden Merkel, “Alman hükümeti olarak anlaşmayı onaylayacağız.” dedi. Anlaşmaya ilişkin İspanya’nın çekinceleri olduğuna dikkati çeken Merkel, “Bu konuyu nasıl çözeceğimizi söyleyemeyeceğim. Pazar gününe kadar çözüm bulunmasını ümit ediyorum” dedi.

Referandumda ‘Hayır’ demişti

Cebelitarık, İber yarımadasının güney ucunda. Yaklaşık, 30.000 sakini var. 1713’ten beri bir İngiliz bölgesi. AB referandumunda halkın yüzde 84’ü oy kullandı. 19,322 kişi AB’de kalmak için oy kullanırken, 823 kişi ise ayrılmak yönünde oy verdi.