Son UEFA üyesi, Euro 2016 elemeleri ile resmi uluslararası turnuvalarda mücadele etmeye başlayan Cebelitarık’ı, attıkları ilk resmi golden sonra selamlayalım. İspanya’nın güneyinde, Malaga’ya 1,5 saat uzaklıktaki La Línea de la Concepción şehrinin otobüs terminalinden inip sahile yürüdüğünüzde, hafif uzakta yükselen bir kaya görüyorsunuz. Sir Alex Ferguson’un, kendisine çıktığı 13 yarışta 10 birincilik getiren atına da adını veren Rock of Gibraltar (Cebelitarık Kayası) yükselen şeyin ta kendisi. Avrupa kıtasının güneybatı ucunda, Britanya’nın sahiline donanmasından birkaç destroyer çekerek İspanya’ya nazire yaptığı bu ufacık ülke, sizi, Endülüs Kültürü’nün flamenco, sangria, salmorejo ve tortilla ile dolu tatlarından alıp küçük bir Anglo-Sakson mahallesinde dolaştırıyor adeta. Mahalle dedik, haksız sayılmayız, Cebelitarık sınırından içeri girdiğiniz anda (ki bu giriş pasaportunuzun sınır güvenliği tarafından 2 saniyelik bir kontrolü sonucunda gerçekleşiyor), ülkenin en güneydeki noktası olan Trinity Deniz Feneri’ne olan uzaklığınız sadece 6 kilometre. Toplamda 7 kilometrekarelik bu ülkede, özellikle hafta sonları sayının artmasıyla beraber 30 bin kişi yaşıyor. Belki başka hiçbir ülkede göremeyeceğiniz şekilde askeri ve sivil uçuşların yapıldığı havalimanı pisti, iniş ve kalkışların olmadığı zamanda yayaların üzerinden geçtiği bir yol aynı zamanda.

Havalimanının hemen yanı başındaki Victoria Stadyumu ülkenin tek stadyumu. Böyle olunca da ligdeki tüm maçlara ev sahipliği yapıyor. Evet Cebelitarık’ta bir lig organizasyonu da var, hem de 2 kademeli. İçinde Manchester 62, Boca Juniors, Britannia XI ve Gibraltar Scorpions gibi ilginç isimli takımları da bulunduran Premier Lig ve 2. Lig’de toplam 22 takım bulunuyor. Şöyle kaba bir hesapla bu takımlardaki futbolcu, teknik adam, başkan, yönetim ve tüm görevliler dahil 40 kişi çalıştığını varsaysak, Cebelitarık’ta her 100 kişiden 3 ya da 4’ünün futbolla uğraştığını söylemek mümkün. Lincoln Red Imps takımı son 12 sezondur ligin şampiyonu oluyor ve geçtiğimiz temmuz ayında ülkeyi ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde temsil ettiler.

Cebelitarık 2007 yılında yapılan UEFA Kongresi’ndeki tam üyelik başvurusu oylamasında sadece İngiltere, İskoçya ve Galler’in kabul oyu karşısında 45 ülkenin ret oyu ile hüsran yaşasa da İspanyollar’ın büyük anti-propagandasına rağmen (federasyon başkanı Ángel María Villar başvurunun kabulu halinde İspanya’nın uluslararası müsabakaları boykot edeceği tehditini dahi savurdu) Mayıs 2012’deki kongrede tam üyeliği elde etti. Yapılan oylamada sadece İspanya ve Belarus ret oyu vermişti. Aynen Ermenistan-Azerbaycan ve Rusya-Gürcistan örneklerinde olduğu gibi İspanya ve Cebelitarık kupa elemelerinde aynı grupta yer alamıyorlar. Takım geçtiğimiz hafta sonu İskoçya ile Glasgow’da oynadığı maçta ülke tarihindeki ilk elemeler golünü kaydetti. Golü atan Lee Casciaro, aynı zamanda bir polis memuru.

Takımın diğer oyuncuları arasında itfaiyeci, gümrük memuru, depo bekçisi, postacı gibi mesleklere sahip amatör futbolcular var. Bununla ilgili en ilginç örnek 34 yaşındaki defans oyuncusu David Artell’e ait. Artell, Galler Ligi’nde mücadele eden Bala Town’da forma giyiyor ve aynı zamanda İngiltere League One takımlarından Crewe Alexandra Akademisi’nde operasyon müdürü. Cebelitarık, yukarıda bahsettiğimiz 6 kilometrenin ucuna, Europa Point ismi verilen muhite yapılacak 8 bin kişilik stadyumun planlarıyla meşgul. Yola başlangıçları benzese de onların Andorra ve San Marino örneklerinden farklı olacağıyla ilgili umudumuz var.