Afyonkarahisar bir günde madenlere teslim edildi. Aynı gün 8 maden projesine ÇED gerekli değildir kararı verildi. Projelerden 6’sı Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı’na hammadde sağlamak isteyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait.

ÇED kararları Afyon’u yağmalamak için verildi

Gökay BAŞCAN

Afyonkarahisar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bir günde kentin mera ve tarım alanlarını madenlere açtı. Önceki gün 8 maden projesine çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Bir maden projesi için de başvuru yapıldı. Afyonkarahisar, Ulaştırma Bakanlığı ve özel maden şirketleri tarafından kuşatıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı Yapımı Projesi’ne hammadde sağlamak için ÇED başvurusu yaptı.

Projelerine ÇED gerekli değildir kararı alan Bakanlık, Afyon’karahisar’ın farklı ilçelerine toplamda 6 maden açacak. Tamamı mera ve tarım arazisi olan yaklaşık 150 hektarlık alan maden işletmeleriyle tahrip edilecek. Bakanlığın yanı sıra özel maden şirketleri de eli boş dönmedi. Aynı gün mermer ocağı ve mermer ocağı kapasite artışı için başvuran iki şirkete ÇED gerekli değildir kararı verildi. Orman ve tarım arazilerine göz diken bir şirket de mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu.

ced-kararlari-afyon-u-yagmalamak-icin-verildi-983960-1.