Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin ülkesi için bir tehdit olduğunu ifade eden Rus bakan Şoygu, Luhansk’ı yakında alacaklarını söyledi. Zelenski ise Donbass’ın adeta cehenneme çevrildiğini kaydetti.

Cehennem ateşi!

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’ya resmi üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya Kremlin yönetiminin hedefinde. Daha önce birçok kez iki ülkeyi NATO’ya katılımı konusunda uyaran Rusya, bu durumun kendileri için tehdit oluşturduğunu bir kez daha dillendirdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu yaptığı açıklamada, Rusya’nın Batı sınırındaki askeri tehditlerin, ABD ve NATO’nun eylemleri nedeniyle yükselişte olduğunu söyledi. Interfax haber ajansına göre, Şoygu, Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurusun da bu tehditler arasında yer aldığını vurguladı. Şoygu, "Luhansk'ın özgürleştirilmesi çok yakında tamamlanacak" derken Azovstal'da yaklaşık 2 bin Ukraynalı askerin teslim olduğunu da belirtti.

ABD'YE TEŞEKKÜR ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski Donbass’ın Rusya tarafından cehenneme çevrildiğini, bunun abartı olmadığını kaydetti. ABD'ye 40 milyar dolarlık yeni destek paketi için teşekkür eden Zelenski, Ukrayna'da bir Rus askerine savaş suçu işlediği gerekçesiyle açılan davayı işaret ederek, "Savaş suçlusuna karşı ilk dava çoktan başladı ve uluslararası mahkemede adaletin tam olarak yeniden tesis edilmesiyle sona erecek. Bundan eminim. Suç emri veren ve uygulayan herkesi bulacağız ve adalete teslim edeceğiz” dedi.

RUS VARLIKLARIYLA İNŞA

Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ise Rusya'nın ülkelerine yönelik başlattığı savaşın altyapıya yaklaşık 100 milyar dolar zarar verdiğini bildirdi. Kubrakov, yaptığı açıklamada, savaşın Ukrayna'da altyapıya büyük zarar verdiğini söyledi. “Hiç kimse 21. yüzyılda Avrupa'da başka bir ülkeye karşı savaşan bir ülke olacağını tahmin edemedi. Ama savaş şu anda yaşanıyor” ifadesini kullanan Kubrakav, “Mariupol gibi büyük şehirler ve doğudaki diğer bazı şehirler neredeyse yok edildi. Ve bu yıkım devam ediyor. Rusya'nın saldırısının sona ermesinin ardından altyapının yeniden inşasına yardımcı olmak için Batılı ülkelerde dondurulan Rus varlıklarını kullanmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.