Çekya Başbakanı Andrej Babis, önümüzdeki hafta yeni bir AB göç planıyla ilgili müzakereler öncesinde Brüksel'de, Avrupa Birliği'ne giren göçmenlerin, ‘durdurulup, ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini’ savundu.

Çek Başbakanı’ndan göçmen karşıtı açıklama: Ülkelerine geri dönmeleri gerek

BirGün / Avrupa

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in karantina altına alınmasından sonra önümüzdeki haftaya ertelenen, yeni göçmen planı, Belarus ve koronavirüsü gündemlerinin görüşüleceği, AB hükümet başkanları toplantısı öncesinde Çekya Başbakanı Andrej Babis, tartışma yaratacak bir açıklama yaptı.

Önümüzdeki hafta yeni bir AB göç planıyla ilgili müzakereler öncesinde Brüksel'de yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ne giren göçmenlerin, ‘durdurulup, kendi ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini’ savundu.

ORBAN İLE KONUŞTUKTAN SONRA SÖYLEDİ

Babis, açıklamayı, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı Visegrad Four grubu toplantısının ertesinde yapılan basın toplantısında gerçekleştirdi.

Visegrad Four grubu hükümet başkanları toplantısında nasıl bir duruş sergileyeceğini görüşmek üzere toplanmıştı.

Çekya Başbakanı konuşmasında, “Hibe sistemini de kota sistemini de değiştirmemiz gerekiyor, bu bizim için kabul edilemez. Bu yüzden müzakerelere devam etmeliyiz ... Strateji şöyle olmalı: Bu ülkelerden gelen insanlar durdurulmalı ve ülkelerine geri döndürülmeli ve orada yardım sağlanmalı” diyerek, mültecilerin AB ülkelerine girişinin engellenmesi gerektiğini savundu.