Washington Post, CIA Direktörü William Burns’ün Afganistan’ın başkenti Kabil'de Taliban liderlerinden Abdulgani Birader ile gizlice görüştüğünü yazdı. Görüşmede çekilme tarihinin ele alınmış olabileceği ifade edildi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise 31 Ağustos mühletinin uzatılmayacağını söyledi.

Çekilme tarihinde anlaşmazlık: CIA ile Taliban gizlice görüştü; henüz anlaşma yok

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün, dün Afganistan'ın başkenti Kabil'de Taliban'ın önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader ile gizli bir görüşme yaptığı öğrenildi.

Washington Post'un isimlerinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Burns ile Birader'in dün Kabil’de bir araya geldiği belirtildi. Bunun, Kabil’in kontrolünü ele almasından sonra Taliban ile Biden yönetimi arasındaki ilk üst düzey yüz yüze görüşme olduğuna dikkat çekildi.

CIA konuyla ilgili açıklama yapmazken, Burns ile Birader'in, görüşmede yabancı güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesi için belirlenen son tarih 31 Ağustos konusunu ele almış olabileceği ifade edildi.

TALİBAN SÖZCÜSÜ: SÜRECİ UZATMAYACAĞIZ

Öte yandan aliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil havalimanında tahliye sürecine ilişkin G7 toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Reuters'in aktardığına göre Mücahid, 31 Ağustos'ta sona erecek çekilme mühletini uzatmayacaklarını açıkladı. Sözcü Mücahid, "Tahliyelerin 31 Ağustos'ta tamamlanmasını istiyoruz. Sürecin uzatılmasına dair anlaşmaya varmadık" dedi.

cekilme-tarihinde-anlasmazlik-cia-ile-taliban-gizlice-gorustu-henuz-anlasma-yok-913901-1.

Washington Post gazetesinin CIA Direktörü William J. Burns ile Kabil'de Taliban'ın fiili lideri Abdülgani Birader'le gizlice görüştüğü haberiyle ilgili de açıklama yapan Sözcü Mücahid, “Molla Birader'in CIA Başkanı'yla görüşüp görüşmediğine dair bilgim yok” şeklinde konuştu.

"Kabil Havaalanı'nda bekleşen kalabalık eve gidebilir, onların güvenliğini garanti ediyoruz" diyen Mücahid, yabancı büyükelçiliklerin kapanmasını veya çalışmayı durdurmasını istemediklerini belirterek, "Onlara güvenlik garantisi verdik" ifadesini kullandı. Mücahid, 'misilleme için hedef alınacaklar listesi oluşturmadıklarını' söyledi.

"ABD VATANI TERK ETMEYE TEŞVİK ETMEMELİ"

ABD'ye, 'Afganları vatanlarını terk etmeye teşvik etmeme' çağrısı yaptıklarını aktaran Mücahid, "Kadınların işe dönebilmesi için bir prosedür oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Afganistan’daki diğer konulara ilişkin de açıklamalarda bulunan Mücahid, “Medya yeniden çalışmaya başladı ve medya özgürlükleri her geçen gün daha iyiye gidiyor” iddiasını dile getirdi.

ABD İLE TALİBAN ARASINDAKİ ‘ÇEKİLME’ GERİLİMİ

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'ın başkenti Kabil'den tahliyeler konusunda ‘katedilmesi gereken uzun bir yol olduğu ve aksaklıklar yaşanabileceği’ açıklamasını yapmıştı.

Taliban'ın sözcülerinden Süheyl Şahin, Afganistan'da 31 Ağustos'tan sonra yabancı güçlerin kalmasını istemediklerini, bu tarihin "kırmızı çizgileri" olduğunu belirtmiş ve ABD ve İngiltere'nin tahliyeler için ülkede asker bulundurma amacıyla ek süre talep etmeleri halinde tavırlarının ne olacağının sorulması üzerine, “Cevabımız hayırdır. Aksi halde bunun sonuçları olur” ifadesini kullanmıştı.