CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç BirGün’ün gündeme getirdiği ve yüzlerce ağacın kesildiği Çekmeköy Kışlası’nın önünde basın açıklaması yaptı. Öztunç, “Çekmeköy Kışlası maalesef ranta açılmış durumda. 2 milyon metrekare orman yok edilecek. Bu işin arkasında kim var? Dedikodular ilginç ama gerçek bir gün ortaya çıkacak” dedi.

Çekmeköy'de 2 milyon metrekare orman yok edilecek: 'Bu işin arkasında kim var?'
Öztunç, basın açıklamasında BirGün'ün fotoğraflarını gösterdi

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapılaşmaya açılmayacak dediği boşaltılan askeri arazilerde talan devam ediyor. CHP’nin Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile bir grup CHP’li 1774 konut, 141 villa ve 56 ticari alan inşaatına başlanan İstanbul’daki Çekmeköy Kışlası’nın önünde bir basın açıklaması yaptı.

BirGün’ün geçen günler gündeme getirdiği ağaç katliamının fotoğraflarını da gösteren Öztunç, “Şu anda bulunduğumuz yer Çekmeköy Kışlası. Bütün kuşlar bitti sıra leyleğe geldi ve gözlerini buraya diktiler. 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Sayın Erdoğan ne demişti? ‘Askeri alanlar millet bahçesi olacak. Askeri sahalara konut yapılmayacak. İmara açmayacağız’ demişti. Hani nerde senin sözün ey Erdoğan. Bir defa da bir sözünü tut sayın Erdoğan. Kendisi demişti ki 15 Temmuz sonrasında, ‘Biz askeri alanları şehir merkezinden çıkaracağız. O alanlara da millet bahçeleri, parklara yapacağız. Asla betona boğmayacağız’ demişti. İşte burası şehir merkezi. Kışlanın içinde beton var. Ağaçlar kesiliyor, ne için? Villa yapılacak, bina yapılacak, para kazanılacak. Çekmeköy Kışlası maalesef ranta açılmış durumda. Ağaçlar kesiliyor. AKP doğaya, ağaca, insana düşman. AKP rantın yanında. Buraya kıyılır mı? Yazık günah değil mi? 2 milyon metrekare orman yok edilecek. İstanbul’un son akciğeri burası. Bu işin arkasında kim var? Dedikodular ilginç ama gerçek bir gün ortaya çıkacak ve hesap verecekler” dedi.

İMZA ATARKEN DİKKAT EDİN

Bürokratlara ve yargıya da seslenen Öztunç, “Buradan yargıya sesleniyorum, dönem değişiyor, devir değişiyor. İmza atarken dikkat edin ey bürokratlar. Peşkeşe izin vermeyin, hesabını verirsiniz. Burası bütün Türkiye’ye ait olan bir yer ve siz 3-5 müteahhite teslim ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

PARK ALANINI ÇALIYORLAR

Öztunç dün 9 yurttaşın gözaltına alındığı ve 63 gündür süren Çekmeköy’deki park eylemine ilişkin de konuştu. “Dün Çekmeköy’de tatsız bir olay yaşandı. Deprem toplanma alanı olan Mehmet Durul Parkı’nı şimdi yapılaşma açmak istiyorlar” diyen Öztunç sözlerini şöyle tamamladı: “Pazar yeri yapacağım diye o ağaçları kesmeye değer mi? Geleceğimizi çaldılar. Soruları çaldılar. Paramızı çaldılar ve şimdi de şehrin ortasındaki park alanını çalıyorlar. Bunlar çalmaya alışmışlar.”

İSTANBUL’UN AKCİĞERLERİ

CHP Çekmeköy İlçe Başkanı Hüseyin Kızıldaş ise “Bildiğiniz gibi Çekmeköy’ün İstanbul’un akciğerleri talan edilmek isteniyor. 62 gündür mücadele ettiğimiz çocuk parkının pazara alanı yapılmasına karşı bir tavrımız vardı. Dün emniyet güçleri eşliğinde parka girildi, ağaçlar sökülmeye çalışıyor, çalışmalar devam ediyor. Orada da mahkememiz devam ediyor. 5 binin üzerinde imzayı Çekmeköy Belediyesi’ne verdik” dedi.

BİRGÜN GÖRÜNTÜLEMİŞTİ

Boşaltılan Çekmeköy Kışlası’nın arazi bir süre önce Emlak Konut’a devredildi. Emlak Konut ise arazi için Çınarköy adı altında 1774 konut, 141 villa ve 56 ticari alanın yer aldığı bir proje hazırladı. İnşaat projesi için yaklaşık üç ay önce askeri araziye giren iş makineleri askeriyeye ait yapılara yıkarak inşaat çalışmalarına başladı.

Büyük kısmı ormanlık olan arazide son günlerde ağaç katliamı yaşandığını da BirGün ortaya çıkarmıştı. Kuzey Ormanlarının da başlangıcı olarak kabul edilen alanda metrelerce uzunluğundaki yüzlerce 40-50 yıllık ağaç kesildi ve kütüğe dönüştürüldü. Daha önce ise arazide yaklaşık bin 500 ağaç işaretlenmişti. İddiaya göre dün işaretlenen ağaçların çok büyük bir bölümünün kesildi. Ağaç kesimini gizlemek için de kışla arazisini çevreleyen duvarların üzerine yaklaşık iki metre yüksekliğinde paravanlar yerleştirdi.