Kısa bir süre önce boşaltılan Çekmeköy Kışlası’nda çevre katliamı yaşanıyor, ağaçlar kesiliyor. Kuzey Ormanları'nın başlangıcı olarak kabul edilen araziye 1774 konut ve 141 villa inşa ediliyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şube Başkanı Giritlioğlu, "Bir kez daha mahkemeye yürütmeyi durdurma talebi ile başvurumuzu yapıyoruz" dedi.

Çekmeköy Kışlası'nda çevre katliamı yaşanıyor: ŞPO hukuki süreç başlattı

İsmail ARI

İstanbul’da Çekmeköy ilçesinin en büyük yeşil alanı olan ve Kuzey Ormanları’nın başlangıcı olarak kabul edilen Çekmeköy Kışlası’nda çevre katliamı yaşanıyor.

Neredeyse kent içindeki tek yeşil alan haline gelen askeri bölgeler, 15 Temmuz 2016 yılındaki FETÖ darbe girişiminin ardından kentin dışına taşınmaya başlandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 15 Temmuz'un ardından boşaltılan askeri alanlara yönelik, şehir dışına taşınan askeri alanların yeşil alan olacağını açıklamıştı. Ancak askeri araziler yeşil alan olarak korunmadı ve birer birer yapılaşmaya açıldı.

AĞAÇ KATLİAMI

Son olarak yaklaşık üç ay önce Çekmeköy Kışlası olarak bilinen Şehit Onbaşı Azim Özdemir Kışlası da tamamen boşaltıldı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye devredilen kışla arazisine tüm itirazlara rağmen Çınarköy Evleri projesi adı altında bin 774 konut, 141 villa ve 56 ticari alanın yapımına başlandı. Kısa süre önce iş makineleri ve kamyonların girdiği arazide inşaat çalışmaları hızla devam ediyor.

AĞAÇ KATLİAMI GİZLENİYOR

Arazide iş makineleri 24 saat aralıksız çalışırken yüzlerce ağaç ise kesildi. Binlerce ağacın ise kesileceği belirtiliyor. Ağaç kesimini gizlemek için de kışla arazisini çevreleyen duvarların üzerine yaklaşık iki metre yüksekliğinde paravanlar yerleştiriliyor.

ŞPO HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTI

Talan projesine karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi hukuki süreç başlattı. ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Söz konusu alanın planlarına açtığımız davalarda ne yazık ki yürütmeyi durdurma kararları gelmedi. 25 Nisan’da yapılan bilirkişi Keşfinden sonra henüz bilirkişi raporu da tamamlanmadı. Bunun yanısıra, daha önce 6 Ocakta ÇED basşvurusu yapılmış ancak 1 ay sonra 'ÇED Gerekli değildir' kararı da verilmiş. Planlama alanı, 1. derece deprem bölgesinde kalıyor, içinde orman alanı ve su havzası koruma alanları da bulunuyor. Söz konusu uygulama bu alan içerisinde yapılıyor" dedi.

"Proje dosyasında 1774 konut, 141 villa 56 ticaret biriminden söz ediliyor. Uygulamanın yargı kararları beklenmeden bu kadar hızla başlamış olması, mahkemeden ne karar çıkarsa çıksın, projenin tamamlanacağını bize açıkça gösteriyor" diyen Giritlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dahası, alan içinde yaklaşık 1500 ağacın kesilmek üzere numaralandırılmış olması ve kesilmeye de başlanmış olması burada daha şimdiden telafisi imkansız zararlar ortaya çıkarmaya başlamış durumda.
Biz Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak, bugün bir kez daha mahkemeye yürütmeyi durdurma talebi ile başvurumuzu yapıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız."

CHP İLÇE BAŞKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI

CHP Çekmeköy İlçe Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

"Şile Yolu üzerinde yer alan ve etrafı bariyerle kapatılan askeri alan (838.000 m2 askeri alanın 355.882 metrekaresi konut, konut+ticaret alanına alınıyor) için il başkanlığımızla koordineli olarak İstanbul Kent Haklarını İzleme Komisyonumuz tarafından 06 Ekim 2021 tarihinde İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne dava açılmıştır. Dava devam etmekte. Bu alanla ilgili keşif yapılacaktır. Dava devam ederken yapılan çalışmalar nedeniyle ilgili kurumlarla görüşmeler yapılmış olup dava süreci takip edilmektedir."