Kuzey Ormanları’nın başlangıcı olarak kabul edilen devasa büyüklükteki Çekmeköy Kışlası arazisinde Emlak Konut’un inşa ettiği lüks konut projesi için çevre katliamı devam ediyor. Uydu görüntülerinde de çok sayıda ağacın kesildiği net olarak görülüyor.

Çekmeköy Kışlası talanı uydu görüntülerinde

İsmail ARI

İstanbul’da Çekmeköy ilçesinin en büyük yeşil alanı olan ve Kuzey Ormanları’nın başlangıcı olarak kabul edilen devasa büyüklükteki Çekmeköy Kışlası’ndaki talan uydu görüntüleriyle de gözler önüne serildi.

Emlak Konut’un Çekmeköy Kışlası olarak bilinen Şehit Onbaşı Azim Özdemir Kışlası’nın arazisine inşa ettiği Çınarköy Evleri projesi için çok sayıda ağaç kesildi. Bin 774 konut, 141 villa ve 56 ticari alanın inşa etmek için ormanlık alan talan edildi.

AĞAÇ KATLİAMI GİZLENİYOR

Arazide iş makineleri 24 saat aralıksız çalışırken yüzlerce ağaç ise kesildi. Binlerce ağacın ise kesileceği belirtiliyor. Ağaç kesimini gizlemek için de kışla arazisini çevreleyen duvarların üzerine yaklaşık iki metre yüksekliğinde paravanlar yerleştirildi.

PARÇA PARÇA TALAN EDİLDİ

2019 yılında ise Çekmeköy Kışlası’nın 187 bin 750 metrekarelik kısmı imara açılmıştı. Ardından da Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın gerçekleştirdiği ihaleyi DAP Holding iştiraki Eltes İnşaat ve İstlife İş Ortaklığı aldı ve inşaat projesine Ormanköy adı verildi. Yapımı devam eden projeyle araziye ticari üniteler, konutlar, eğitim tesisi, sosyal ve kültürel tesis alanları inşa ediliyor.

Öte yandan askeri araziden Kuzey Marmara Otoyolu için 2016 yılında da 5 kilometrelik bir bağlantı yolu geçirilmişti. Yolla beraber yüzlerce ağaç da katledilmişti.

HUKUKİ SÜREÇ BEKLENMEDİ

Talan projesine karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi hukuki süreç başlatmıştı. ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu daha önce BirGün'e yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

"Söz konusu alanın planlarına açtığımız davalarda ne yazık ki yürütmeyi durdurma kararları gelmedi. 25 Nisan’da yapılan bilirkişi Keşfinden sonra henüz bilirkişi raporu da tamamlanmadı. Planlama alanı, 1. derece deprem bölgesinde kalıyor, içinde orman alanı ve su havzası koruma alanları da bulunuyor. Söz konusu uygulama bu alan içerisinde yapılıyor. Proje dosyasında 1774 konut, 141 villa 56 ticaret biriminden söz ediliyor. Uygulamanın yargı kararları beklenmeden bu kadar hızla başlamış olması, mahkemeden ne karar çıkarsa çıksın, projenin tamamlanacağını bize açıkça gösteriyor. Biz Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi olarak, bugün bir kez daha mahkemeye yürütmeyi durdurma talebi ile başvurumuzu yapıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız."