CHP’den milletvekili seçilen Mehmet Ali Çelebi, daha önce “Kul hakkı yemek, ormanları yok etmek, çevresel yıkıma neden olmak, suçsuz askeri öğrencileri müebbet hapse mahkum ettirmek”le suçladığı AKP’ye katıldı. AKP'nin sandalye sayısı daha önce "Şerefsizlik"le suçladığı Çelebi'nin katılımıyla 287 oldu. Çelebi’nin AKP’ye katılmasının ardından RTÜK'ün üye yapısı da değişti.

Çelebi de iktidar kervanına katıldı: RTÜK’e yansıması olacak
İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi (ortada) ve AKP Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir (solda)

BirGün/ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden milletvekili olarak seçilen ancak istifa ederek Memleket Partisi’ne katılan, orada da kısa süre kaldıktan sonra istifa eden Mehmet Ali Çelebi, üçüncü kez parti değiştirdi. Çelebi, daha önce ağır eleştirilerde bulunduğu ve kendisine de hakarete varan sözler sarf edilen AKP’lilerle aynı partide yerini aldı.

Adını Ergenekon operasyonları sonucunda iktidar ve cemaat işbirliği ile içeri atıldığını dile getirmesiyle duyuran Mehmet Ali Çelebi, bağımsız olarak siyasi hayatını sürdüreceğine yönelik açıklamalarından kısa süre sonra AKP’ye katıldı. Daha önce defalarca eleştirdiği AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine AKP’ye katıldığını duyuran Çelebi, “Cumhuriyetimizin neferi, Atatürk'ün askeri, Türk Milletinin sesi olarak yoluma Cumhur ittifakı çatısı altında AK Parti'de devam edeceğim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Halkımızın dertlerine çareler üretmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çok çalışmaya devam edeceğim” dedi.

YANDAŞA PEŞKEŞLE SUÇLUYORDU

Çelebi, AKP’ye birkaç ay öncesine kadar sert sözlerle yükleniyordu. Milletvekili olarak seçilmesinin hemen ardından TBMM Genel Kurulu’na aktif katılım sağlayan Çelebi, yaptığı konuşmalarda AKP’yi, ilgisiz sorular aracılığı ile mülakatlarda torpil, kul hakkı yemek, çevre katliamı yapmak, ormanları yok etmek, suçsuz askeri öğrencileri müebbet hapse mahkum ettirmek, utanmamak, Allah’tan korkmamak, ranta sebep olan projelere imza atmak, kamu arazilerini yandaşa peşkeş çekmekle suçladı.

'ŞEREFSİZ FETÖCÜLER GİBİ'

AKP cephesi de en yetkili isimler aracılığı ile henüz CHP milletvekili iken Çelebi’yi ağza alınmayacak hakaretler sarf etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mehmet Ali Çelebi hakkında sosyal medyada yaptığı bir açıklamada, “Kahraman jandarmamıza Meclis kürsüsünden iftira atan, terörle mücadelemizi etkilemeye çalışan Çelebi, ihanet içerisindedir. Bir dönem şanlı ordumuzda maalesef görev yapan bu fersude (eskimiş, yıpranmış), benzer görevleri yapıp milletimizi katleden şerefsiz FETÖ’cüler gibi davranmaktadır” sözlerini kullandı. Mehmet Ali Çelebi ise bu açıklamanın ardından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu, “FETÖ’yü övmekle” itham etti ve “Süleyman Soylu sen Zekeriya Öz’ü överken ben onun yüzüne 2010’da bu savunmayı yapıyordum. Şanlı ordumuz nasıl savunulur izle” dedi.

RTÜK'ÜN ÜYE YAPISI DA DEĞİŞTİ

Çelebi’nin AKP’ye katılmasının ardından, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üye yapısı da değişti. Partilerin sandalye sayılarına göre belirlenen RTÜK üyelikleri kapsamında, dokuz üyeli üst kurulda beş sandalye AKP, iki sandalye CHP, birer sandalye ise MHP ve HDP'nin aday gösterdiği isimler arasından seçiliyordu. AKP’li beşinci üyenin istifa ederek ASELSAN’a geçmesinin ardından yeni seçilecek isim için İYİ Parti aday gösterecekti. Ancak Çelebi’nin AKP’ye geçişi ile birlikte, bu hak yeniden AKP’ye geçti.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan RTÜK üyesi İlhan Taşcı da "Vekil pazarlıklarıyla boş olan RTÜK üyeliği; Mehmet Ali Çelebi’nin Ak Parti’ye katılımıyla İyi Parti’den Ak Partiye geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de 3 aydır boş olan üyelik için seçim yazısını “gönül rahatlığıyla” artık TBMM’ye gönderebilir!" ifadelerini kullandı.

TBMM’NİN YENİ SANDALYE DAĞILIMI

Çelebi’nin AKP’ye katılmasının ardından, TBMM’nin yeni sandalye dağılımı şöyle oldu: AKP 287, CHP 134, HDP 56, MHP 48, İyi Parti 37, TİP 4, DP 2, Memleket Partisi 2, BBP 1, DEVA 1, DBP 1, Saadet Partisi 1, Yenilik Partisi 1, Zafer Partisi 1, bağımsız 5.