Tarımsal ürünlerde ithalatı artırmaya yönelik uygulamalar sürüyor. Gümrük vergisi, çeltikte yüzde 5'e, pirinçte yüzde 15'e düşürüldü.

Çeltik ve pirinçte gümrük vergisi düşürüldü

Çeltik ve pirinçte uygulanan gümrük vergisi oranları, 30 Nisan 2021'e kadar sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15'e indirildi.

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarı sağlanmasını teminen bazı ürünlerin gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildi.

Buna göre, Ticaret Bakanlığınca, çeltik ve pirinçte halihazırda yüzde 34 ve yüzde 45 olan gümrük vergileri 30 Nisan 2021 tarihine kadar sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 15 olarak uygulanacak.

"TARIMDA İYİYE GİDEN TEK ŞEY İTHALAT"

Gümrük vergilerindeki indirim, bu ürünleri ithal eden şirketlere yarayacak.

Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sedat Başkavak, geçtiğimiz günlerde yayımlanan yazısında tarımdaki ithalatın yarattığı sorunlara değinmişti. "Tarım ülkesi" olarak adlandırılan Türkiye'nin uygulanan tarım ve ticaret politikaları nedeniyle tarımda dışa bağımlı hale getirildiği konusunda eleştiriliyor. Ürün ithal eden şirketlere ardı ardına destekler veriliyor, çiftçi ise topraklarından uzaklaştırılıyor. Dış ticaret açığı büyümeye devam ediyor. Örneğin, 2018’de 5.3 milyon ton buğday ithal edilmiş. 2019’da 8.3 milyon ton ithal edilen ekmeklik buğdaydan elde edilen 6.2 milyon tonunun yarısını yani 3.2 milyon tonunu yurt dışına satarken kalan 3 milyon ton un ise ülke içinde piyasaya sürülmüş.

AA